1. Discover lexus
  2. Takumi masters
ODABERITE

MAJSTORI TAKUMI

U srcu svih naših procesa leži drevni japanski koncept „Takumi”. Vrhunski majstori Takumi čuvari su naše umjetničke filozofije i daju profinjen ljudski dodir svakom aspektu dizajna i razvoja Lexusa.

DUGOGODIŠNJE ISKUSTVO

Lexusovi vrhunski majstori Takumi, ili jednostavno „Takumi”, posjeduju savršenu kombinaciju vještine i strasti. Vrhunski su obučeni da bez greške uoče čak i najmanji detalj. Krasi ih istinska vjera u izvrsnost za koju su spremni učiniti baš sve. Svaki se od ovih majstora specijalizira za samo jedan element u postupku proizvodnje automobila. On postaje njihova strast i opsesija. Od 7700 radnika u Lexusovoj tvornici Miyata u Kyushiju samo je 19 majstora Takumija. To je najviša počast u našoj klasifikaciji inženjera.

NEUSPOREDIVA VJEŠTINA

Svaki Takumi ima barem četvrt stoljeća iskustva na svom području. Tijekom brojnih godina usavršavanja stječu znanje zapanjujuće dubine i širine u kombinaciji s nevjerojatno profinjenom intuicijom.

Osim što stalno usavršavaju svoje znanje, oni ga i dijele. Postavljeni za voditelje timova, čuvaju Lexusovu tradiciju i potiču inovativni duh u mladim talentima, poučavaju ih vrijednim vještinama i postupcima i tako jamče da svaki aspekt svakog Lexusovog modela bude besprijekoran.

ISPITIVANJE SPRETNOSTI

PROFINJEN DODIR

Takumi iznimno dobro poznaju najmodernije tehnologije i igraju ključnu ulogu u njihovom razvoju. Ipak, mnoge od njihovih slavnih vještina potječu iz doba koje prethodi digitalnom.

Legendarna je posebna osjetljivost dodira majstora Takumi. Njihove su ruke najcjenjeniji alat. U savršeno bijelim rukavicama koriste se svojom vrhunskom vještinom dodira kako bi otkrili čak i najmanja nesavršenstva i kvarove uz savršenu preciznost koja se mjeri u jedinicama manjima od milimetra. Na taj način osiguravaju vrhunsku kvalitetu.

BRZINA I PRECIZNOST

Kandidati za majstore Takumi prolaze mnogobrojne stroge testove. Jedan od tih testova karakterističan je za Japan i usredotočen na vještinu ljudskih ruku. U njegovu je središtu vještina savijanja papira origami.

Kandidat za majstora Takumi mora izraditi relativno jednostavnu origami mačku. Problem je što to mora učiniti jednom rukom, i to onom koja mu nije dominantna, a za zadatak ima najviše 90 sekundi.

LJUDSKA VJEŠTINA PRENESENA NA STROJEVE

Znanje vrhunskih majstora Takumi jamči besprijekorne standarde izrade i završne obrade. Naša filozofija u čijem su središtu ljudi i vjera u savršenstvo uzor su cijeloj automobilskoj industriji. Danas su mnoge Lexusove robotske funkcije programirane na temelju vještina majstora Takumi. Tu se ne radi o tome da strojevi zamjenjuju vještinu ljudskih ruku. Bilo bi točnije reći da tehnologija uči od vrhunskih stručnjaka koji je održavaju. Rezultat ovog postupka profinjena je automatizacija.

SURADNJA VRHUNSKIH MAJSTORA

Takumi su pokretačka snaga Lexusove tehnologije, vrhunske kvalitete i pažnje posvećene detaljima, ali je i partnerstvo s drugim majstorima ključni element naše težnje za izvrsnošću. Tražimo stručnjake koji će nas nadahnuti svojom vizijom i vještinom i koji dijele naše vrijednosti.

Takva nam suradnja omogućuje da u Lexusova vozila ugradimo radikalno nove jedinstvene elemente i dosegnemo estetska postignuća bez premca. Izvrstan primjer ovakve prakse predstavlja luksuzna završna obrada legendarnog modela LS.

TEHNOLOŠKE INOVACIJE

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost ljudske vještine. Istovremeno, tehnološke inovacije ono su što dovodi Lexusovu tehnologiju na novu razinu. One nam omogućuju primjenu mnogih originalnih tehnika i upotrebu nekonvencionalnih materijala.

Dok smo dizajnirali novi Lexus RX, udružili smo se s priznatim proizvođačima instrumenata iz tvrtke Yamaha kako bismo usavršili unutrašnjost vozila kao nikada do sada. Tehnika laserskog urezivanja, koja se primjenjuje u izradi najekskluzivnijih glazbenih instrumenata, omogućila nam je da izradimo zapanjujuće preciznu drvenu oplatu.