1. New Cars
  2. LM World Premiere
ODABERITE
PERSONALIZIRANI LUKSUZ

POTPUNO NOVI LEXUS LM

Ovaj LM (eng. „Luxury Mover”) četvrti je model u tzv. novom poglavlju tvrtke Lexus kad su uvedeni potpuno novi modeli NX, RX i potpuno električni SUV modeli RZ. Radi se o zadnjoj fazi popune asortimana i redizajnu koji uključuje nove platforme, nove pogonske sklopove i inovativne tehnologije.

POTPUNO NOVI LEXUS LM

PERSONALIZIRANI LUKSUZ

Lexus je želio kreirati prvoklasnu unutrašnjost koja je jednako udobna kao dnevni boravak i ima sve praktične značajke mobilnog uređaj, dva svojstva koja nema nijedno drugo vozilo na tržištu. Radi se o prostoru u kojem putnici mogu potpuno opušteno uživati i biti svoji.

ISTIČE SE U ODNOSU NA DRUGE

IZGLEDA UPEČATLJIVO IZ SVAKE PERSPEKTIVE

Pri razvoju koncepta modela LM Lexus je proveo istraživanje s proizvođačima privatnih zrakoplova i kod iznimno bogatih klijenata. Rezultati istraživanja potvrdili su da je klijentima najveće poimanje luksuza kad se u svom okruženju osjećaju potpuno odmorno i opušteno, fizički i mentalno. Takva se kvaliteta čak više cijeni od mogućnosti pristupanja naprednim tehnologijama i funkcijama.

Lexus je tu spoznaju primijenio i upotrijebio za dizajniranje vozila u kojem se putnici osjećaju jednostavno potpuno opušteno i „bezbrižno”, u svojevrsnom okruženju personalizirane udobnosti. A isto vrijedi i za Lexusov Omotenashi ili gostoljubivost, osnovno načelo kojim je definirano na koji način se Lexus brine za putnike omogućujući im da se osjećaju dobrodošlo, sigurno i udobno kao da su gosti u nečijoj kući. 

JEDNOSTAVNA GOSTOLJUBIVOST

SVAKI JE DETALJ POMNO OSMIŠLJEN

Razvoj modela LM, kao i svih potpuno novih modela vozila Lexus, u potpunosti je usmjeren na ljude. 

Primarni fokus je na udobnosti i dobrobiti svih putnika s putničkim prostorom koji Lexusov Omotenashi dizajn odvodi na posve novu razinu. Svaki je detalj pomno dizajniran kako bi se putnici mogli u potpunosti opustiti i imati sve pri ruci, neovisno o tome žele li samo uživati u slobodnom vremenu i opuštati se ili raditi dok se voze. Sjedala su dizajnirana tako da pružaju savršenu potporu i vrlo su udobna. U putničkom se prostoru sve precizno regulira, temperatura, kvaliteta zraka i rasvjeta i omogućen je jednostavan i intuitivan pristup opcijama povezivanja i sustavima za zabavu, uključujući 48-inčni HD široki zaslon i besprijekorni sustav ozvučenja Mark Levinson 3D Surround Sound.

AKTIVACIJA OSJETILA

LEXUSOV ZAŠTITNI ZNAK SU UDOBNOST I TIHI RAD

Lexus je u LM modelu želio objediniti iskustvo uživanja u vožnji i udobnosti, dvije kvalitete koje se teško mogu uskladiti. Kako bi se osiguralo da su ostvarene prave razine iskustva pri vožnji kakve Lexus zaslužuje, iskorištene su sve pogodnosti platforme GA-K, kvaliteta, velika krutost karoserije pri vožnji, kao i tehnologije kočenja i ovjesa koje pružaju dobru dinamičnost, a istovremeno jamče udobnost.
POTPUNO NOVI LM

MODEL SA 7 SJEDALA

Na ovom modelu vozila sa sedam sjedala, VIP sjedala u središnjem redu najopremljenija su u smislu funkcija dostupnosti, a postoji i dodatni treći red sjedala u kojem se nalaze tri sjedala koja se po potrebi mogu preklopiti kad je potrebno više prtljažnog prostora.
POTPUNO NOVI LM

MODEL S 4 SJEDALA

Model s 4 sjedala oličenje je luksuza, sa samo dva višefunkcijska stražnja sjedala s mnoštvom značajki koje omogućuju da svako putovanje bude iznimno udobno i pravi užitak za svakog korisnika. Između ostalog, postoji pregradna stijena između prednjeg i stražnje dijela putničkog prostora s 48-inčnim zaslonom i staklom koje se može zatamniti radi privatnosti. Besprijekorni sustav ozvučenja Mark Levinson 3D Surround Sound ima 23 zvučnika, a udobnost je u putničkom prostoru dodatno naglašena elegantnom funkcijom klima-uređaja Lexus Climate Concierge koja upotrebljava toplinske senzore za precizno regulaciju i izravno grijanje i ventilaciju.
UNUTRAŠNJOST

VIŠENAMJENSKA PLOČA S KOMANDAMA NALIK ONIMA NA PAMETNOM TELEFONU

Brzo i intuitivno podešavanje različitih značajki i funkcija u putničkom prostoru putem kontrolera koji je posebno dizajniran da sliči pametnom telefonu. Može se upotrijebiti za upravljanje audio sustavom, postavkama klima-uređaja, funkcijama sjedala, unutarnjeg osvjetljenja i sjenila na prozorima.

Novi LM isto tako prvi je model na svijetu s funkcijom glasovnog prepoznavanja koja odgovara izričito i samo na naredbe od putnika sa stražnjih sjedala.

UNUTRAŠNJOST

SUSTAV OZVUČENJA MARK LEVINSON® 3D SURROUND SOUND

Besprijekorni sustav ozvučenja Mark Levinson 3D Surround Sound posebno je dizajniran za obje verzije modela LM. Sustav s 23 zvučnika za model s četiri sjedala i sustav s 21 zvučnikom za model sa sedam sjedala jednako dobro reproduciraju zvuk najbolje kvalitete i stvaraju osjećaj kućnog kina u vozilu.
UNUTRAŠNJOST

48-INČNI ZASLON

Na modelu LM s četiri sjedala na donjem dijelu pregrade putničkog prostora nalazi se 48-inčni HD zaslon, smješten pod optimalnim kutom za gledanje. Dostupna su tri načina prikaza: preko čitavog zaslona, kinematografski i prikazi različitih sadržaja na lijevoj i na desnoj strani (s posebnim slušalicama za putnika s lijeve i desne strane).

Korisnici sadržaj mogu projicirati izravno sa svog pametnog telefona ili tableta, ili se mogu povezati sa zaslonom putem dva HDMI priključka. Sustav se može upotrebljavati za zabavu ili za poslovne sastanke tipa videokonferencija i sl.

Na modelu sa sedam sjedala straga je dostupan 14-inčni zaslon za multimedijalne sadržaje kojim se može upravljati zasebno i odvojen je od onog na prednjoj konzoli.

UNUTRAŠNJOST

LEXUS CLIMATE CONCIERGE S DODATNOM FUNKCIONALNOŠĆU

Lexus je razvio svoj sustav Climate Concierge za novi LM kako bi omogućio više značajki i funkcionalnosti pored obične klimatizacije i pokrio većinu važnih segmenata za udobnost u putničkom prostoru. Razina usluge koju pruža može se usporediti s osobnim batlerom koji osigurava da sve bude u skladu s potrebama i željama korisnika.

Preferirane postavke za klimatizaciju, rasvjetu u stražnjem dijelu kabine, sjenila na prozorima i nagib naslona sjedala mogu se odabrati putem dodirne komande, a podesive su u skladu s potrebama svakog pojedinog putnika.

UNUTRAŠNJOST

ULTIMATIVNI OMOTENASHI

S novim modelom LM, Lexus donosi „ultimativni Omotenashi”, personalizirani luksuz, udobnost i pridavanje pažnje svakom i najsitnijem detalju.

Središnja pregrada na modelu s četiri sjedala ima prozirno staklo na gornjem dijelu, pa putnici sa stražnjih sjedala mogu gledati direktno na cestu. Može se otvarati i zatvarati, a kad putnici požele privatnost, može se zatamniti jednim dodirom gumba.

Putnički prostor osvjetljenje je indirektnom, ambijentalnom rasvjetom u stropu i bočno iznad vrata, s dodatnim svjetlima ugrađenim u strop na modelu s četiri sjedala za lagano osvjetljavanje poda u vozilu. Unutrašnjost se može promijeniti odabirom neke od širokog raspona dostupnih postavki boje za ambijentalnu rasvjetu, uključujući 14 nijansi podijeljenih u pet različitih tema (prema raspoloženju): Ugodno, opuštajuće, uzbudljivo, zanimljivo i inspirativno

UNUTRAŠNJOST

OTVORENOST JE KLJUČNA ZA POSTIZANJE ZADOVOLJSTVA

Osjećaj zatvorenosti može uzrokovati mučninu u automobilu, posebice kad se gleda nešto na zaslonu nekog uređaja ili kad se čita. Kako bi se taj problem riješio, Lexus je stakla na modelu LM maksimalno povećao tako da putnici uvijek imaju jasnu percepciju o tome koliko brzo i u kojem se okruženju automobil kreće. Osim velikih bočnih prozora postoje i fiksna stakla na krovu, koja omogućuju jasan pogled kroz vjetrobransko staklo i ispred automobila.
UNUTRAŠNJOST

TAZUNA KOKPIT ZA VOZAČA

Ostavši vjeran osnovnim načelima Omotenashi, vozačev kokpit jednako je precizno dizajniran, uz pridavanje pažnje i najsitnijim detaljima, kao i svaki drugi novi model automobila marke Lexus. Tako su glavne komande, brojčanici i izvori informacija u skladu s konceptom Tazuna, pa vozač ne treba puno pomicati oči ni ruke da bi ostao fokusiran na cestu pred sobom. „Tazuna” je japanska riječ koja opisuje jednako intuitivnu kontrolu kakvu jahač ima nad svojim konjem putem uzda.

Raspored instrumenata i komandi u kokpitu posve je u skladu s jedinstvenim osjećajem pri vožnji koji je karakterističan za Lexus, a vozaču pruža osjećaj neprekidne kontrole i povezanosti s vozilom za udobnu vožnju na svakom putovanju. Kako bi se vozač u automobilu osjećao posve ugodno, kolo upravljača je malo približeno vozaču i pod malo je uspravnijim kutom, a papučice i odmorište za nogu precizno su pozicionirani.

VANJŠTINA

PROFINJENA ELEGANCIJA

Novi LM oličenje je „novog poglavlja” u dizajnu za Lexus, a pri razvoju je rabljena tema „profinjene elegancije”. Rezultat je jedinstven automobil koji izgleda samopouzdano na cesti, s dimenzijama koje omogućuju jednostavnu upotrebu i lako manevriranje. Ukupna duljina iznosi 5130 mm, širina 1890 mm a visina 1945 mm. Zahvaljujući velikoj širini i visini te međuosovinskom razmaku od 3000 mm, prostor za putnike straga maksimalno je povećan.

Upečatljiv prednji kraj uvod je u novi identitet Lexusa, s novim konceptom već poznate vretenaste prednje rešetke. Vretenasti oblik manje je izražen, a donji dio rešetke je veći i rešetka se proteže ispod tankog otvora uz sami rub poklopca motora i povezana je s prednjim svjetlima. Fluidne linije modela LM dodatno su naglašene zacrnjenim prednjim i stražnjim stupovima, a osjećaj otvorenosti pružaju velika ostakljena područja automobila. Velika bočna klizna vrata omogućuju jednostavan ulazak u vozilo i izlazak iz njega.

Opcije kotača su 17-inčni lijevani ili 19-inčni kovani od lake legure, a dostupna paleta boja jasno pokazuje koliko je LM luksuzan jer uključuje tri iznimno blistave i „vibrantne” nijanse.

SIGURNOST

SIGURNOST ZA VOZAČE

Najnoviji asortiman funkcija uključuje nove značajke sustava za zaštitu prije sudara, uključujući servo upravljanje u slučaju nužde, prilagodljivi regulator brzine i proaktivnu funkciju za pomoć pri vožnji Proactive Driving Assist, što sve doprinosi sigurnijoj vožnji u gustom gradskom prometu. Sustav za nadzor vozača, Driver Monitor, neprekidno prati razinu pozornosti i budnosti vozača i postepeno zaustavlja automobil i aktivira sustav eCall te poziva pomoć ako vozač ne reagira na upozorenja koja sustav emitira. Vrata, uključujući klizna stražnja vrata, opremljena su elektroničkim sustavom otvaranja s e-zasunom i funkcijom za siguran izlazak iz vozila (sustav Safe Exit Assist) koja upozorava putnike i sprečava otvaranje vrata ako detektira približavanje drugog vozila ili biciklista straga.

Zahvaljujući bežičnoj tehnologiji, nadogradnje softvera su jednostavne, a vlasnici mogu uživati u svim pogodnostima najnovijih razvojnih rješenja i tehnologija, a da s vozilom ne moraju ići u servisni centar.

 

KOMPLETNI PAKET ZAŠTITNE OPREME LEXUS SAFETY SYSTEM +

 

LM je opremljen najnovijom generacijom sustava za aktivnu sigurnost i pomoć pri vožnji Lexus Safety System +, baš kao i novi modeli NX, RX i RZ. Radi se o sustavima koji mogu detektirati velik broj rizičnih situacija koje potencijalno mogu uzrokovati nezgodu i koji emitiraju upozorenja i automatski reguliraju upravljanje, kočenje i pogonsku snagu prema potrebi kako bi se sudar izbjegao, ili kako bi se umanjile štetne posljedice sudara. Precizno su ugođeni tako da se vozačima čine prirodni i s njima bezbrižno voze. Obzirom da rade automatski, vožnja je lakša, vozač se manje umara, a prate i da pozornost vozača ostane na visokoj razini.