1. Legal
 2. WLTP
ODABERITE

GLOBALNO USKLAĐENI ISPITNI POSTUPAK ZA LAKA VOZILA (WLTP)

Nova metoda ispitivanja ekonomičnosti potrošnje goriva i emisija.

Od 1980-ih ispitivanja emisija i ekonomičnosti potrošnje goriva novih europskih automobila provodila su se na temelju Novog europskog voznog ciklusa (eng. New European Driving Cycle; NEDC). Dana 1. rujna 2017. uvedeno je novo ispitivanje, Globalno usklađeni ispitni postupak za laka vozila (eng. Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure; WLTP), koje će kupcima i vlasnicima automobila omogućiti realističnije shvaćanje performansi automobila.

USPOREDBA NEDC – WLTP: ŠTO SE MIJENJA?

S obzirom na napredak tehnologije vozila i promjene u uvjetima vožnje, zamjenjuje se ispitivanje voznog ciklusa NEDC staro gotovo 40 godina. Kako bi se na precizniji način izračunale i usporedile potrošnja goriva i emisije automobila, novo ispitivanje WLTP-om donosi realističnije uvjete ispitivanja, tako da laboratorijska mjerenja bolje odražavaju cestovne performanse automobila.

EVO ŠTO MOŽETE OČEKIVATI OD ISPITIVANJA WLTP-om:

 • Ciklus ispitivanja

  Dinamička ispitivanja koja su bliža stvarnom ponašanju tijekom vožnje.

  Faze vožnje

  Dinamičnije faze: 52 % urbane i 48 % neurbane.

  Prosječne i maksimalne brzine

  Prosječna brzina iznosi 46,5 km/h (povećanje od 12,5 km/h), dok je maksimalna brzina povećana na 131 km/h.

  Promjene stupnjeva prijenosa

  Svako vozilo ima različite a ne fiksne točke promjene stupnja prijenosa.

 • Vrijeme ciklusa

  Ispitivanje traje 30 minuta, što je povećanje od 10 minuta.

  Udaljenost ciklusa

  23,25 kilometara, više od dvostruko dulja u odnosu na staru udaljenost.

  Dodatna oprema

  U obzir su uzete mogućnosti dodatne opreme (koje utječu na emisiju CO2 i potrošnju goriva).

  Temperature testiranja

  Mjerenja se sada vrše pri 23 °C (i vrijednosti emisije CO2 ispravljene su na 14 °C) u odnosu na 20 – 30 °C.

DOŽIVITE VEĆU JASNOĆU

Između rujna 2017. i rujna 2018. sva nova vozila morat će se prilagoditi novom ispitnom postupku WLTP-om (na gospodarska će se vozila primijeniti godinu dana kasnije). Prvi Lexusov model koji će se certificirati prema WLTP-u je RC F i to u četvrtom tromjesečju 2017.

Tvrtka Lexus pozdravlja prelazak na WLTP koji će našim kupcima omogućiti točniju osnovu za izračun ekonomičnosti potrošnje goriva i emisija. Kao vodeća tvrtka u području čiste mobilnosti, proveli smo desetljeća istražujući kako proizvoditi vozila koja manje štete okolišu, proizvodeći tehnologije poput hibridnog pogona koje su dokazale svoju vrijednost pri smanjenju emisije stakleničkih plinova i pomogle nam da postanemo društvo sa smanjenim stopama emisije ugljičnog dioksida.

„HIBRIDNI POGON SAMA JE SRŽ NAŠEG PROGRAMA POGONSKIH SKLOPOVA I POMOĆI ĆE NAM SMANJITI EMISIJE UGLJIČNOG DIOKSIDA NAŠIH VOZILA DO 2050. ZA 90 % U ODNOSU NA 2010.“

Dr. Johan van Zyl, Predsjednik i glavni izvršni direktor Toyota Motor Europe

SVAKODNEVNA ISPITIVANJA, REALISTIČNI REZULTATI

Zahvaljujući novim ispitivanjima WLTP-om laboratorijska mjerenja bolje će odražavati situacije koje ćete iskusiti tijekom svakodnevnice. To znači da su vrijednosti potrošnje goriva i emisija prikazane za nova vozila mnogo točniji pokazatelji onih vrijednosti koje ćete vrlo vjerojatno sami doseći.