lexus LF 30 hero

LF-30 ELECTRIFIED

LF-30 ELECTRIFIED

Lexus predstavlja svoju viziju budućnosti elektrifikacije uz svjetsku premijeru koncepta LF-30 Electrified

NAGLASCI LEXUSA LF-30 ELECTRIFIED

U svom neprekidnom nastojanju uvođenja inovacija i pružanja zadivljujućih iskustava, Lexus je predstavio svoju viziju „Lexus Electrified“ za nadolazeće generacije elektrificiranih vozila.

 • 
 

 
  lexus lf 30 section 1

  Novi koncept ‘LF-30 Electrified’ utjelovljuje viziju Lexusove elektrifikacije

  Konceptno vozilo LF-30 Electrified utjelovljuje viziju „Lexus Electrified“. U pogledu vanjskog izgleda, napredna slika koja se očekuje od jednog BEV-a je usmjerena u umjetničke odlike koje su rezultirale futurističkim oblikom i unutrašnjošću koja je protkana autonomnom vožnjom i drugim novim tehnologijama koje bjelodano prikazuju istaknuti Lexusov pogled na svijet. U srži svakog sklopa Lexus Electrifieda su performanse, dodajući najnoviju Lexusove tehnologiju našem pionirskom statusu u razvoju HEV sustava. Precizno upravljanje elektromotorima omogućava trenutno podešavanje položaja vozila kakvo nije moguće s konvencionalnim vozilima. Povrh toga, LF-30 Electrified koristi brojne napredne tehnologije koje sežu daleko u budućnost, iza 2030. - kao što je vozačko mjesto nove koncepcije na temelju filozofije oblikovanja s čovjekom u središtu i sustav upravljanja žicom.

 • 
 

 
  lexus lf 30 section 2

  Futuristički izgled daje naslutiti izgled Lexusovih elektrificiranih vozila do 2030.

  Prihvaćajući se izazova izražavanja novog dizajna koji je mogao biti postignut jedino smještajem elektromotora u kotače, Lexus je vizualno uobličio jedinstveni protok energije na LF-30 Electrified. Oblikom vozila se je željelo vizualno izraziti energiju koju stvaraju kotači smješteni u kutovima karoserije izdužujući putničku kabinu i prelijevajući se izravno na podlogu.

  Koristeći oblik vozila bez poklopca motora, zahvaljujući činjenici da je riječ o BEV-u, bilo je moguće znamenito Lexusovo „vreteno“ dodatno razviti tako da obavija cjelokupnu arhitekturu vozila. Prozori, koji se neometano protežu od prednjeg do stražnjeg kraja, mišićavi blatobrani i krilasta glavna svjetla oblikuju obrise legendarnog Lexusovog vretena. Oblik karoserije je izveden uz elegantan i izduženi prednji kraj koji prelazi u linearni i oštri stražnji kraj. Povrh krilastih glavnih svjetala, oštrina stražnjih svjetala i bočnih otvora za zrak isprepliću se kako bi se postigla odlična aerodinamika kao i hlađenje, pa je postignuto prožimanje izgleda i funkcionalnosti.

  Neprozirnost bočnih prozora je moguće slobodno podešavati, što putnicima omogućava proširivanje vidljivosti okoline uz mogućnost visoke razine zaštite od neželjenih pogleda noću i u drugim situacijama. Boja čeone površine vozila i svjetlosni uzorci otkrivaju izvana je li vozilo u svom normalnom ili u autonomnom načinu rada, ocrtavajući tako Lexusova nastojanja za istovremenom elegancijom i funkcionalnošću. Boja karoserije „voltaic sky“ se odlikuje pionirskim premazom sa sadržajem metala radi postizanja jedinstvenih svojstava uz dodatak plavozelene.

TAZUNA

 • Kako bi se u dodatnoj mjeri naglasila Lexusova temeljna filozofija stavljanja čovjeka u središte, oblikovanje vozačkog mjesta u svojoj srži sadrži Lexusov koncept „Tazuna“. Riječ je o konceptu nadahnutom vještinom korištenja samo jedne uzde radi postizanja uzajamnog razumijevanja između konja i jahača, prekidači smješteni na upravljačkoj sklopki i virtualni zaslon su u vrlo velikoj mjeri usklađeni čime se stvara prostor koji omogućava vozaču da se usredotoči na vožnju upravljajući istovremeno raznim funkcijama kao što su navigacijski i audio sustav i odabir programa za vožnju, zadržavajući istovremeno pogled na cesti pred sobom, a ruke na upravljačkoj sklopki. Kao naznaka slike budućnosti vozačkog mjesta Tazuna, LF-30 Electrified koristi sučelja sljedeće generacije, kao što su upravljanje pokretom ruke i naprednog prikaza podataka o vozilu putem AR (augmented reality - pojačana stvarnost). Rezultat je unutrašnjost koja pruža udobnost i praktičnost za vozača i putnike.

  Uz oblik suvozačkog sjedala koji je nalik avionskom sjedalu u prvoj klasi, unutrašnjost istovremeno stvara dojam otvorenosti i obuhvata. Svi prekidači i druge upravljačke sklopke su razmještene nadohvat ruke, a veliki zaslon s upravljanjem pokretom ruke za suvozačko sjedalo pridonose postizanju udobnosti i praktičnosti u putničkoj kabini.

  Stražnja sjedala koriste tehnologiju umjetnih mišića kako bi se oblikovala prema tijelu putnika te je moguće njihovo podešavanje na razne načine, primjerice nagib ili položaj za odmor, kao i korištenje funkcija upozorenja. Audio sustav Mark Levinson® stvara sljedeću generaciju zvučne okoline u kojoj vrlo precizna kontrola zvučnika stvara idealne akustičke prostore za užitak u slušanju glazbe za vozača i svakog putnika, a zvučnici ugrađeni u naslone za glavu ne samo da pružaju optimalni audio doživljaj nego imaju i funkciju suzbijanja šuma koja stvara naglašenu tišinu.

  Stakleni krov iznad stražnji sjedala ima funkciju glasovnog upravljanja i zaslon „SkyGate“ kojim se upravlja pokretom ruke, a koristi AR za prikaz različitih vrsta obavijesti, kao što je realističan prikaz zvjezdanog neba, omiljenih video snimaka, pa čak i navigacije.

  Povrh jedinstvenog dizajna, unutrašnjost ukazuje i na smjer sljedeće generacije luksuza korištenjem održivih materijala radi smanjenja utjecaja na okoliš. Na podu i upravljačkoj sklopki je korišten yakisugi (pougljeni cedar), tradicionalni japanski materijal, dok su od recikliranog metala izrađena vlakna koja su korištena za izradu naboranih obloga vrata. Ovaj pristup izražava Lexusov duh posebnosti i inovacije.

  
 

 
  lexus lf 30 section 3

GLAVNE SPECIFIKACIJE LEXUSA LF-30 ELECTRIFIED

Dužina (mm)
5.090
Širina (mm)
1.995
Visina (mm)
1.600
Međuosovinski razmak (mm)
3.200
Težina (kg)
2,400
Doseg vožnje [WLTP] (km)
500
Kapacitet baterije (kW/h)
110
Brzina punjenja (kW)
150
Ubrzanje 0–100 km/h (s)
3,8
Najveća brzina (km/h)
200
Najveća snaga (kW)/najveći moment (Nm)
400/700