1. Discover lexus
  2. Lexus euro ncap rating
ODABERITE
LEXUS UX CROSSOVER OSVAJIO JE

MAKSIMALNIH 5 ZVJEZDICA NA ISPITIVANJU EURO NCAP

Novi crossover Lexus UX je dosegnuo maksimalnu ocjenu 5 zvjezdica za sigurnost vozila na najnovijem ispitivanju Euro NCAP za 2019.

Pored hrabrog dizajna koji ocrtava dojmljiv stil, novi UX je jedan od najsigurnijih automobila te vrste za vozača i putnike (ocjena 96% za zaštitu odraslih te ocjena 85% za zaštitu djece), što je jedna od najviših ocjena za bilo koji automobil ispitan prema novom, strožem programu ispitivanja za 2019., te je najbolji u klasi za zaštitu pješaka i biciklista zahvaljujući automatskom kočenju u nuždi (Automated Emergency Braking) (ocjena 82% za zaštitu ranjivih sudionika u prometu).

Zahvaljujući najnovijoj izvedbi sklopa Lexus Safety System +, naprednog paketa tehnologija aktivne sigurnosti, novi Lexus crossover se diči i izuzetnim odlikama pasivne sigurnosti koje proizlaze iz njegove ultrakrute platforme Global Architecture-C kao i 8 zračnih jastuka koji su dio standardne opreme.

Ova druga generacija sklopa Lexus Safety System + uključuje nekoliko novih funkcionalnosti koje pomažu u sprečavanju ili ublažavanju nesreća. Među ostalim, tu su prepoznavanje biciklista danju, a sada i otkrivanje pješaka noću kao dio poboljšane predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS). Dinamički tempomat s radarom (Dynamic Radar Cruise Control) i sustav pomoći održavanju u prometnom traku (Lane Tracing Assist) osiguravaju automatiziranu podršku u vožnji razine 2 prema SAE – s ciljem smanjivanja vozačevih radnji uz zadržavanje potpune kontrole nad vozilom.

Lexus Safety System + je sada dostupan na 99% Lexusovih modela prodanih u Europi, u skladu sa strategijom Lexusa da napredne sigurnosne tehnologije ne budu ograničene samo na modele višeg razreda, s bogatijom specifikacijom, nego da su na raspolaganju za cijelu paletu Lexusovih modela.

Najnoviji sustav uključuje sljedeće:

  • Sustav predsudarne zaštite (Pre-Collision System), sada s otkrivanjem pješaka noću i otkrivanjem biciklista danju
  • Dinamički tempomat s radarom
  • Čitanje prometnih znakova
  • Pomoć održavanju u prometnom traku
  • Automatska duga svjetla

 

SUSTAV PREDSUDARNE ZAŠTITE

Sustav predsudarne zaštite na novom UX sada može otkriti pješake čak i u uvjetima smanjene vidljivosti i bicikliste danju. Da bi to bilo moguće, osjetljivost kamere i dinamički raspon su poboljšani radi pomoći u smanjenju nesreća po mraku - kada je, na primjer, teško uočiti pješaka koji se nalazi ispred vozila iz suprotnog smjera zbog njegovih svjetala. Povrh toga, proširen je kut pokrivanja radara s milimetarskim valovima, zahvaljujući čemu je sada moguće otkrivanje i biciklista. Ako sustav procijeni da je mogućnost sudara velika, automatski uključuje kočnice kao pomoć u izbjegavanju sudara ili smanjenja štete u slučaju sudara.

DINAMIČKI TEMPOMAT S RADAROM (DRCC)

Ovaj sustav koristi radarski senzor s milimetarskim valovima i kameru radi otkrivanja vozila ispred vašeg i pružanja nadzora radi održavanja odgovarajućeg razmaka. Ako se vozilo ispred zaustavi, dinamički tempomat s radarom će zaustaviti i UX. Kada vozilo ispred ponovno krene, UX će isto tako krenuti i nastaviti praćenje. Ovaj sustav smanjuje opterećenje vozača u slučajevima koji zahtijevaju učestalo pokretanje i zaustavljanje.

ČITANJE PROMETNIH ZNAKOVA

Sustav čitanja prometnih znakova (Road Sign Assist - RSA) na novom UX prepoznaje prometne znakove i o njihovom sadržaju obavještava vozača putem višenamjenskog zaslona. Kada je ovaj sustav povezan s dinamičkim tempomatom s radarom (DRCC), postavljenu brzinu vozila je moguće, jednostavnim dodirom tipke, podesiti u skladu s ograničenjem brzine koje je utvrdio sustav čitanja prometnih znakova. RSA prepoznaje sve važne prometne znakove i upozorenja, uključujući svjetleće i bljeskajuće znakove.

ODRŽAVANJE U PROMETNOM TRAKU

Sustav pomoći održavanju u prometnom traku pomaže vozaču u održavanju UX u središtu prometnog traka. Osim toga, on pruža pomoć u vožnji kroz zavoje manjeg polumjera nego prethodni sustav. Kada ovaj sustav utvrdi da postoji mogućnost da UX izađe iz prometnog traka, prebacit će se na sprečavanje napuštanja prometnog traka i osigurati vraćanje automobila u središte trenutnog prometnog traka.

AUTOMATSKA DUGA SVJETLA

Ovaj sustav je dostupan kao dio standardne opreme uz Lexus Safety System +, a djeluje tako da automatski isključuje duga svjetla kada prepozna neko drugo vozilo, te ih ponovno isključuje kada to vozilo prođe. Kao opcija je na UX-u dostupna i složeniji sustav: Prilagodljiva duga svjetla (Adaptive High-beam System - AHS) sačinjavaju LED glavna svjetla s tri snopa, a konstruiran je tako da osigurava bolju vidljivost noću uz sprečavanje zasljepljivanja vozila iz suprotnog smjera. Jedanaest neovisnih LED segmenata u glavnim svjetlima se uključuje/isključuje prema obrisima vozila ispred vašeg i onih koja nadolaze iz suprotnog smjera i tako se postiže precizna kontrola osvijetljenih i neosvijetljenih područja.