1. Owners
 2. Maintenance
 3. Lexus essential care
ODABERITE
VLASNICI

BRIGA O LEXUSU KOD KUĆE

VJETROBRAN

Ako se spremate voziti svoj automobil nakon dugo vremena nekorištenja, bilo bi dobro da provjerite svoj vjetrobran prije polaska. Na njemu se možda nakupila prašina, pelud ili smola sa stabala. Ako se nakupilo puno naslaga, perač vjetrobrana možda neće biti u stanju oprati vjetrobran pa se poslužite krpom i otopinom tekućine za pranje (potražite u uputama za rukovanje više pojedinosti).

GUME


Nakon dugog stajanja, gume se mogu zaravnati na jednom dijelu što može ometati vožnju ili izazivati vibracije prilikom prve vožnje. To obično nestane nakon prijeđenih nekoliko kilometara.

Sljedeće mjere opreza će vam pomoći da izbjegnete druge poteškoće s gumama.

Provjera tlaka u gumama

 • Provjerite tlak u gumama najmanje jednom tjedno tijekom razdoblja ograničenog korištenja.
 • Tablica s preporučenim vrijednostima tlaka u gumama se nalazi na poklopcu čepa spremnika goriva ili je potražite u uputama za rukovanje

GUME

Parkiranje Lexusa za više od tri tjedna mirovanja:

 • Napumpajte gume na 3 bar pomoću kompleta za gume u prtljažniku vašeg Lexusa, koji uključuje manometar.
 • Nemojte pumpati na benzinskoj postaji niti pokušavati voziti automobil kada su gume napumpane na 3 bar jer takva vožnja nije sigurna.
 • Svakako smanjite tlak u gumama na normalnu vrijednost prije nego ponovno počnete voziti automobil (kako biste se pouzdano toga sjetili, napišite si podsjetnik i postavite ga na ploču s instrumentima).
 • Ako vaš automobil stoji duže vrijeme u istom položaju, postoji mogućnost oštećenja boka gume. Kako biste to izbjegli, povremeno premjestite svoj automobil.

PROVJERA KOČNICA

Kočnice na vašem Lexusu mogu zahrđati ako ga ostavite na otvorenom kroz duže vrijeme nekorištenja. Kako biste uklonili hrđu i obnovili djelovanje kočnica, preporučujemo vam da vozite svoj automobil i zakočite pri brzini 30 km/h do potpunog zaustavljanja te da to ponovite 10 puta. Pri tome, kočite normalno - ne snažno - i vodite računa o sigurnosti (tj. da iza vas nema automobila).

PROVJERITE POKAZIVAČE I MOTOR

Ako ne koristite svoj automobil redovito, dobro je povremeno pokrenuti motor:

 • Provjerite je li upaljena neka žaruljica upozorenja na ploči s instrumentima (u uputama za rukovanje možete potražiti njihovo značenje).
 • Za benzinske ili dizelske motore, pokrenite motor i ostavite ga da radi 20-30 minuta tjedno.
 • Za hibrid, pritisnite tipku za pokretanje jednom tjedno i držite ručicu u položaju „P“ (Parking) najmanje 20 minuta.
 • Vodite računa da sva električna oprema koja nije nužna bude isključena, kao što su radio ili klima uređaj.
 • Pokrećite motor i ostavljajte ga da radi isključivo na otvorenom, kako ne biste udisali dimne plinove.
 • Ne ostavljajte automobil da radi bez nadzora.

MOTORNO ULJE

Provjerite je li razina motornog ulja ispravna, pomoću šipke (pojedinosti potražite u uputama za rukovanje). Ako trebate doliti ulje, svakako koristite preporučenu vrstu (vaš lokalni ovlašteni Lexus partner će vas rado savjetovati u tom pogledu).

NAPUNITE SPREMNIK

Mudro je držati spremnik goriva punim kada ne koristite vozilo. Na taj način će vaš motor mirno raditi kada ga opet počnete voziti.

KLIMA UREĐAJ

Pokrenite klima uređaj jednom mjesečno kako biste osigurali ispravno podmazivanje sustava i smanjili nakupljanje neugodnih mirisa. Uključite prozračivanje kabine na najveću brzinu.

AKUMULATOR OD 12 V

Ako je vaš akumulator od 12 V prazan, možete pokrenuti motor uz pomoć kabela za pokretanje s nekog drugog automobila (opis postupka potražite u uputama za rukovanje). Alternativno se obratite lokalnoj službi pomoći na cesti ili kontaktirajte svoj ovlašteni Lexus servis.

PREUZIMANJE UPUTA ZA VAŠ MODEL

 

Preuzmite upute za svoj model Lexusa kako biste ga pouzdano ispravno održavali tijekom razdoblja nekorištenja.