1. Discover Lexus
  2. Technology
  3. Kinetic seat concept
ODABERITE

KONCEPT KINETIČKOG SJEDALA

Sjedite li udobno? Pripremite se za novo iskustvo, jer će dizajn i struktura Lexusovog koncepta kinetičkog sjedala u potpunosti promijeniti temeljna načela izrade automobilskih sjedala u budućnosti. Čak su i vlakna od kojeg je ono izrađeno istinski revolucionarna. Četiri su puta jača od čelika, a ipak su fleksibilnija i od najlona. Koncept kinetičkog sjedala po prvi je puta predstavljen na izložbi Paris Motor Show 2016.

 

OSMIŠLJENO ZA VOŽNJU, IZRAĐENO ZA UDOBNOST

Zadaća je ljudske kralježnice stabilizirati glavu i omogućiti okretanje zdjelice i prsa u suprotnim smjerovima te svesti pomicanje glave na najmanju moguću mjeru, čak i dok hodamo ili trčimo.

Taj smo koncept željeli prenijeti na automobilsko sjedalo pa smo dizajnirali jastuk i naslon sjedala tako da kinetički reagiraju i na težinu osobe koja sjedi i na kretanje vozila. Samo sjedenje na sjedalu smanjuje pomicanje glave i stabilizira vidno polje osobe koja se u njemu nalazi.

Presvlake unutar okvira sjedala izrađene su po uzoru na paukovu mrežu koja se širi iz središta. Mreža usko prianja uz tijelo i tako ravnomjerno raspoređuje težinu tijela tako da vozač i putnici mogu sjediti udobno čak i tijekom duže vožnje.


VRHUNSKA APSORPCIJA UDARA

Središte naslona za leđa nalazi se na visini lopatica, čime se potiče kružno kretanje prsa oko osi rotacije sjedala. Na taj se način također stabilizira glava i omogućuje visoka razina potpore. Sjedalo je uže, pa je time ukupna težina automobila manja.

Vlakna od kojih je izrađen uzorak paukove mreže sintetička su vlakna po imenu Qmonos™, što potječe od japanske riječi kumonosu koja znači paukova mreža. Glavna je komponenta ovog materijala protein nastao mikrobskom fermentacijom. Materijal Qmonos™ toliko je snažan da bi mreža promjera samo 1 cm bila dovoljno jaka da zaustavi mlažnjak tijekom polijetanja ili slijetanja.