1. Discover lexus
  2. Design
  3. Future visions
  4. Sport yacht
ODABERITE

LEXUS OTKRIVA KONCEPT SPORTSKE JAHTE

KAKO JE SVE POČELO

Prije nekoliko godina Toyotin Odjel za pomorstvo pozvao je predsjednika Uprave tvrtke TMC, Akia Toyodu, da nekoliko dana provede na vodi i isproba novu seriju premium jahti Ponam, koja će uskoro izaći na japansko tržište. Majstorskog vozača Akia Toyodu inspirirala je snaga turbodizelskih pogonskih sklopova te ponašanje i stabilnost poboljšanog dizajna trupa. Istovremeno, kao direktor Odjela za upravljanje brendom tvrtke Lexus International, prepoznao je potencijal elegantne premium jahte vrhunskih performansi za savršeno uklapanje u stil života ljubitelja brenda Lexus.

Na temelju toga Odjel za pomorstvo osmislio je na koji način premium jahta vrhunskih performansi može uklopiti brend Lexus u nove dimenzije stila života i slobodnog vremena. Lexus je 12. siječnja 2017. objavio rezultate ovog projekta: provjera inovativnog koncepta Lexusove sportske jahte na otoku Di Lido u zaljevu Biscayne u gradu Miami Beach na Floridi.

 

DIZAJN

Dizajniranje otvorene sportske jahte, namijenjene dnevnoj rekreacijskoj vožnji šest do osam osoba, koju pogone dva Lexusova motora V8 visokih performansi te koju odlikuju poboljšani stilski elementi i upravljivost, povjereno je Lexusovom dizajnerskom centru u japanskom gradu Toyota.

U ljeto 2015. koncepte dizajnerskog tima procijenili su viši rukovoditelj Tokuo Fukuichi, voditelj Odjela globalnog dizajna i predsjednik Uprave tvrtke Lexus International Co, viši rukovoditelj Shigeki Tomoyama, zadužen za Toyotin Odjel za pomorstvo i predsjednik Uprave Toyoda.

„To nam je jako važno jer potiče našu kreativnost, a granice naše mašte po pitanju dizajna i životnog stila pomiče izvan automobilske sfere koja nam je poznata.“ Tijekom 2015. Odjel za pomorstvo dovršio je konstrukciju i pomorske sustave te time nastavio usavršavanje odabranog prijedloga.

Lexusova sportska jahta predstavljena u Miamiju jedinstveni je projekt stvoren po mjeri za koji nije planirana serijska proizvodnja. Za proizvodnju ovog jednokratnog primjera Odjel za pomorstvo odabrao je tvrtku Marquis-Carver Yacht Group iz mjesta Pulaski u saveznoj državi Wisconsin, SAD, zbog njihovih internih inženjerskih i proizvodnih mogućnosti i vještina ručnog postavljanja velikih kompozitnih struktura

ZNAČAJKE

U Lexusovom konceptu sportske jahte gornja paluba i vanjski trup neprimjetno obavijaju unutarnju strukturu, svaki je element pojedinačni, masivni ručno namješteni kompozit dvokomponentne poliuretanske i epoksi smole, ojačan ručno postavljenom pletenom tkaninom od ugljičnih vlakana, kompozitom poznatim kao CFPR (plastika ojačana ugljičnim vlaknima).

CFRP je tehnologija koja se upotrebljava u strukturama trkaćih automobila i superautomobila poput Lexusovog modela LFA, zrakoplova visokih performansi, natjecateljskih skija i bicikala te vrhunskih jedrilica za utrke.

Zahvaljujući jedinstvenoj CFRP konstrukciji Lexusov koncept sportske jahte gotovo je 1000 kg lakši u odnosu na slične jahte izrađene od plastike ojačane staklenim vlaknima (FRP). Podvodni dio trupa stepenastog je oblika, čime se smanjuje otpor i poboljšava ravnoteža pri upravljanju za vrijeme vožnje velikim brzinama.

Konceptno plovilo pogone dva 5,0-litrena benzinska motora V8, zasnovana na moćnom motoru 2UR-GSE Lexusovog kupea RC F, sportske limuzine GS F i novog vozila LC 500 grand tourer.

 

Svaki motor razvija više od 440 konjskih snaga / 446 DIN KS / 328 kW te jahtu pri brzinama do 43 čvora pogoni dvama hidraulički kontroliranima brodskim i vanbrodskim krmenim pogonima. Pramčani propeler s upravljačkom ručicom olakšava pristajanje.

Kapetan upravlja i nadzire brodske sustave preko dodirnog zaslona u boji na kormilu; na zaslonima se prikazuju GPS navigacija, digitalne karte, radar za praćenje površine mora, podvodni sonar te sustavi osvjetljenja i zabave. Kapetanovo sjedalo električno je namjestivo; nasloni za ruke mogu se otklopiti s obje strane i pretvoriti u preklopna sjedala za posebne goste.

Prednja kabina privlači luksuznom Lexusovom kožom s detaljima od drveta i stakla. Visina dovoljna za stajanje, sofa za šest osoba sa stolom i klimatizacija stvaraju udobno okruženje za prijateljska druženja.

Brodska kuhinja opremljena je štednjakom s dvama plamenicima, sudoperom i hladnjakom smještenim ispod šanka, a u sklopu lijepo uređenog brodskog zahoda nalazi se i tuš.

Integrirani audio-video sustav zabave u potpunosti je umrežen putem 4G Wi-Fi i WAN mreže. Za reprodukciju zvuka zaslužne su vidljive zvučničke jedinice koje se koriste stropnim pločama kao pretvornicima, a koje pokreće referentno digitalno pojačalo Mark Levinson®.

 

BROJKE

Ukupna dužina 12,7 m
Širina plovila 3,86 m
Korisna nosivost 8 osoba
Ukupna snaga 885 konjskih snaga / 897 DIN KS / 660 kW
Najveća brzina 43 čvora

KAKO JE SVE POČELO

Lexus, odjel tvrtke Toyota Motor Corporation, osnovan je 1989. za razvoj i proizvodnju najkvalitetnijih automobila ikada izrađenih s jamstvom pružanja vrhunske kvalitete usluge svojim kupcima. Lexus International osnovan je 2011. kao tvrtka unutar tvrtke u svrhu koordinacije cjelokupne strategije, projektiranja, dizajniranja, inženjeringa i proizvodnje ovog brenda.

Odjel za pomorstvo tvrtke Toyota Motor Corporation (TMC) osnovan je 1997. za razvoj premium jahti s pomoću naprednih tehnologija i metoda kontrole kvalitete usavršenih u proizvodnji Lexusovih luksuznih automobila. Linija plovila Ponam Toyotinog Odjela za pomorstvo obuhvaća plovila od 8 i 8,5 metara za sportski ribolov izrađena od staklenih vlakana te luksuzne jahte od 9,4, 10,6, 11,2 i 13,7 metara sa spavaćim kabinama i izdržljivim i tihim trupovima od potpuno zavarene aluminijske slitine A5083.

 

Modele linije Ponam pokreću turbodizelski motori visokih performansi poput onih u luksuznim Lexusovim gospodarskim vozilima GX 300d (3,0-litreni turbodizelski motor s 4 cilindra) i LX 450d (dva turbodizelska 4,5-litrena motora V8).

Toyotina linija plovila Ponam vodeća je na japanskom tržištu premium jahti. Između 1998. i 2002. Toyotin Odjel za pomorstvo također je, uglavnom za američko tržište, razvio i proizveo liniju natjecateljskih brodova Epic za skijanje i daskanje na vodi, koje pogone 4-litreni benzinski 1UZ-FE DOHC motori V8 iz Lexusove luksuzne limuzine LS 400.

Tvrtka Marquis Yachts, LLC, neovisna je privatna tvrtka sa sjedištem u gradu Pulaski u državi Wisconsin, koja dizajnira, projektira i proizvodi marke Marquis Yachts i Carver Yachts. Na čelu linije Marquis 22-metarska je luksuzna trokatna jahta čiji su trup, paluba i gornja konstrukcija izrađeni od plastike ojačane staklenim vlaknima (FRP).