1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Provocative perspectives
ODABERITE

PROVOKATIVNI STAVOVI

Ako želite biti hrabri, morate na nečemu ustrajati. Kada su u pitanju dizajn i stil, činimo ono što mislimo da je ispravno, a na prvo mjesto uvijek stavljamo kreativnost i estetsku preciznost.

DIZAJN SA STAVOM

Lexusov dizajn s namjerom je drzak i provokativan. Sloboda misli i izražavanja nama su izrazito važni. Neumoljivo istražujemo i razvijamo nove ideje. Započinjemo hrabrim idejama – onima koje su uistinu originalne, odvažne i u velikoj mjeri konceptualne – a potom ih pretvaramo u vizionarski dizajn vozila, maštovit u svakom pogledu.

HRABRE ODLUKE

Samouvjerenost je, po nama, ključ odvažnog dizajna. Spremnost nešto tvrditi i pritom se razlikovati od drugih. Znamo tko smo i nikada ne se ne ustručavamo učiniti ono u što vjerujemo.

Zašto? Zato što odvažne dizajnerske odluke stvaraju nevjerojatne doživljaje. Zapanjujuće stvari koje nas općenito pokreću ne dolaze iz onoga što nam je poznato ili već postoji u sličnom obliku. One nastaju iz odvažnih proturječnosti. Kada prihvatite paradokse i polaritete, stvarate nešto istinu nikad prije viđeno.

GLOBALNI STAV

Raznovrsni stavovi, različite kulture i novi prostori ono su što nadahnjuje dizajn Lexusovih vozila. S ponosom možemo reći da imamo tri dizajnerska centra u jedinstvenim dijelovima svijeta. Centri rade i samostalno i zajedno te potiču revolucionarno razmišljanje i beskrajno eksperimentiranje. U ovim centrima izvrsnosti nastaju ikone među automobilima.

PREFEKTURA AICHI, JAPAN

Sportski terenac RX. Sportski kupe LC. Vodeća limuzina u svoj klasi, LS. Što je zajedničko ovim impresivnim modelima? Svi su zamišljeni i proizvedeni u Lexusovom dizajnerskom studiju u prefekturi Aichi. Prostor pruža idealne uvjete za čitav dizajnerski proces, od grubih skica do 3D iscrtavanja i izrade gotovo konačne verzije prototipa.

Na gornjem katu nalazi se jedinstvena promatračnica. Zahvaljujući pokretnom krovu od 200 tona, novi modeli mogu se potajno promatrati na danjem svjetlu. Na trećem se pak katu nalazi pravo kazalište i kutak za doživljaj virtualne stvarnosti. U prizemlju se nalazi fotografski studio. Ovdje se rađaju legende.

AZURNA OBALA, FRANCUSKA

Lexusov europski dizajnerski centar nalazi se u tehnološkom parku Sophia Antipolis, smještenom nedaleko od blistave Azurne obale Sredozemnog mora. S Alpama na vidiku i u blizini Nice i Cannesa, nema mjesta koje bolje nadahnjuje inovativni dizajn.

Objekt ED2 (European Design Development) na 6000 kvadratnih metara površine namijenjen je upravo Lexusovom europskom timu dizajnera. Dizajneri i modelari rade zajedno s kolegama iz dizajnerskog studija u prefekturi Aichi u Japanu. Ovdje nastaju neki od najprofinjenijih konceptnih automobila u svijetu. Primjerice, koncept LF-SA, koji pomiče granice mogućega, a koji je tim pripremio za izložbu Geneva Motor Show 2015.

NEWPORT BEACH, KALIFORNIJA

Treća lokacija na Lexusovoj globalnoj dizajnerskoj misiji nalazi se u Kaliforniji i zove se CALTY Design Research. A naziv je bitan. Predsjednik centra CALTY, Kevin Hunter, kaže: „Mi nismo običan dizajnerski studio. Neumorno istražujemo i ponosimo se time pa je zato istraživanje i dalje dio punog naziva studija."

Studio sa sjedištem u gradu Newport Beach kolijevka je kreativnosti tvrtke otkad Lexus postoji. Njegov je tim osmislio elegantne modele LC 500 i RX – dva najrevolucionarnija Lexusova proizvodna modela.

VIZIJA BUDUĆNOSTI

Naše odvažne ideje pretvaraju se u konceptne automobile, a potom u serijska vozila, ali inspiracija ima i futurističke, avangardne učinke. Pokretu dajemo novo značenje, a putujemo bez granica. Po zraku, po vodi, po pločniku – stvaramo vozila za sve vrste prostora i sve prigode.

 

VIZIONARSKE IDEJE

Odvažnost i domišljatost vode nas na nepredviđena i uzbudljiva mjesta. Na području inženjeringa stalno si postavljamo nove ciljeve i dorađujemo postojeće tehnologije kako bismo postigli više. Bez samodopadljivosti, bez predaha.

U proteklih nekoliko godina pomaknuli smo granice i predstavili svemirsku letjelicu, sportsku jahtu i hoverboard. Svaki od njih ima svoje jedinstvene funkcije, ali spaja ih nedvojbena drskost tipična za Lexus.