1. Discover lexus
  2. Lexus tattoo
ODABERITE
LEXUS PREDSTAVLJA

PRVI TETOVIRANI AUTOMOBIL NA SVIJETU

Slaveći vještinu obrta i tradicionalno japansko zanatsko umijeće, Lexus je odlučio izraditi prvi tetovirani automobil na svijetu. Potpuno jedinstveno tumačenje kompaktnog SUV-a UX je dizajnirala i izradila vodeća londonska majstorica tetovaže Claudia De Sabe.

Koristeći bijeli automobil kao svoje „platno“ te bušilicu Dremel umjesto tanke igle za tetoviranje, Claudia je stvorila protočnu sliku koja prikazuje ribu Koi duž vozila. Koii je motiv poznat u tradicionalnoj japanskoj umjetnosti, a simbolizira sreću i upornost.

Lexus je pripremio kratki film koji prikazuje kako je ovaj tetovirani automobil nastao. Možete ga pogledati na poveznici: Tetovirani automobil - kako je nastao.

Claudia je koristila bušilicu Dremel za uklanjanje površinske boje i izlaganje metalne površine kako bi stvorila složeni uzorak, a zatim je rukom nanijela pet litara visokokvalitetne boje za automobile kako bi istaknula detalje. Kao završni korak, koristila je zlatni list kako bi posebno istaknula neke pojedinosti i dala cijeloj slici snažniji 3D dojam, prije nego li je na cijelo vozilo nanesen sloj zaštitnog laka kako bi UX mogao nesmetano i bez oštećenja tetovaže krenuti na ceste.

Cijeli je postupak trajao šest mjeseci od početnih crteža, dok se samo „tetoviranje“ protegnulo na pet osmosatnih radnih dana intenzivnog rada. Postupak je bio fizički zahtjevan, jer, osim neugodnih vibracija bušilice, automobil se, za razliku od čovjeka, ne može namjestiti u položaj udobniji za umjetnika. Dok se male greške prilikom tetoviranja ljudskog tijela mogu vrlo lako preraditi ili obojiti u neki drugi uzorak, „graviranje“ bušilicom zahtijeva apsolutnu preciznost.

Tetovirani UX nema određenu cijenu, ali se procjenjuje da bi ovako posebno uređen mogao koštati preko 120.000 funti.
Bilo je to prvi put da je Claudia koristila svoju vještinu na metalu umjesto na ljudskoj koži, te je prepoznala i sličnosti, ali i nove izazove u ovom jedinstvenom poduhvatu.

„Kada tetovirate čovjeka, morate razmišljati i mišićima i tkivu ispod kože. Kod automobila se radilo o načinu na koji karoserija mijenja oblik prevučena preko okvira“ rekla je Claudia, kojoj je u radu pomagao njezin suprug Yutaro, rođen u Japanu.

„Najbolja stvar kod tetoviranja Lexusa UX, i razlog zbog kojeg je ovaj automobil bio idealan za ovaj projekt, je njegov aerodinamični oblik. Sve, od linija boka karoserije, do oblika prozora, sve je tako dinamično i prekrasno. Bio je savršeno prikladan za ovaj dizajn, kao i za sam koncept“ rekla je Claudia, suosnivačica studija za tetoviranje Red Point u Islingtonu.

Ovaj projekt je posveta zanatskom umijeću takumi koja nalazi primjenu na svakom Lexusu, a prepoznaje se u svakoj pojedinosti dizajna i besprijekornoj izradi koja je postignuta zahvaljujući ljudskoj vještini usavršavanoj kroz godine predane vježbe. Slično tome, Lexus je prigrlio tradicionalne japanske motive u dizajnu vozila, u elementima kao što su obloge kabine od naboranog papira washi na UX-u te nezamjetnog prožimanja vanjštine i unutrašnjosti kroz vjetrobran, ocrtavajući arhitektonske odlike japanskih domova engawa.