1. Discover lexus
  2. Limuzina Lexus ES prodana je u više od tri milijuna primjeraka
ODABERITE

Limuzina Lexus ES prodana je u više od tri milijuna primjeraka

 

  • Popularnost modela koji je bio među prvima modelima kad je marka Lexus pokrenuta 1989.
  • Već priznati model, poznat po iznimno luksuznom ugođaju i visokoj razini udobnosti pri vožnji
  • Prodaja u Europi sada je uglavnom usmjerena na najnoviju, hibridnu generaciju i model ES 300h
     

Lexus ES, najpopularnija Lexusova limuzina prešla je brojku od tri milijuna prodanih primjeraka na globalnoj razini. Ova prodajna brojka dosegnuta je 5 godina nakon što je model prvi put plasiran na tržište zapadne Europe, a 33 godine od trenutka kad je paralelno s markom Lexus na tržište plasiran model ES 250, i to isprva samo za SAD, zajedno s većim modelom, limuzinom LS 400.

ES je trenutačno drugi najprodavaniji model automobila Lexus, odmah iza modela RX crossover, koji je dosad prodan u 3,6 milijuna primjeraka širom svijeta. ES je bio drugi najpopularniji Lexusov model i u 2022. godini, s prodanih 167 628 primjeraka širom svijeta, dok je RX bio prvi sa 178 234 prodana primjerka. U ukupno sedam prilika kada je godišnja prodaja modela ES prešla brojku od 100 000 primjeraka, četiri puta se to dogodilo u razdoblju između 2019. i 2022. godine.

U Europi je model ES rangiran kao četvrti na ljestvici najprodavanijih Lexusovih modela za 2022. godinu (s brojkom od 4895 primjeraka), a iznimno je važan kao model koji se često bira za flote. Ostaje Lexusova naprodavanija limuzina u regiji, gdje obično i dalje dominiraju i vode modeli RX, NX i UX crossover. 

Od trenutka kad se prvi put pojavio 1989. godine, model ES ustoličio se kao ključni model u segmentu E-premium vozila i jednako privlači fizičke i pravne osobe. Model je naširoko poznat i svih hvale njegov luksuzno opremljen i prostran putnički prostor, vodeću u klasi udobnost, iznimno tihi rad, elegantnu vožnju i intuitivno ponašanje pri vožnji.

Aktualna generacija modela ES izrađena je na priznatoj Lexusovoj globalnoj strukturi, platformi K (GA-K), pa su dizajneri imali priliku ispitati granice dizajna limuzine s „provokativnom elegancijom”. Zahvaljujući duljem međuosovinskom razmaku, kotači su više udaljeni prema kutovima, pa je širina traga prednjih i stražnjih kotača veća, a platforma je ujedno omogućila spuštanje poklopca motora i postizanje elegantne coupé linije krova.     

ES se od 2018. godine na tržištima u zapadnoj Europi prodaje kao ES 300h, model s Lexusovim elegantnim i učinkovitim, hibridnim pogonskim sustavom sa samostalnim punjenjem. Na ostalim tržištima ES je dostupan i u verziji s benzinskim motorom pod nazivima ES 200, ES 250 i ES 350.