1. Discover Lexus
  2. INTELIGENTNI LEXUSOV SUSTAV ZA NAVIGACIJU
ODABERITE

INTELIGENTNI LEXUSOV SUSTAV ZA NAVIGACIJU SMANJUJE POTROŠNJU GORIVA

  • Novi sustav prediktivne učinkovite vožnje (eng. Predictive Efficient Drive) optimizira hibridna i plug-in hibridna vozila marke Lexus i omogućuje im uštedu goriva pri vožnji.
  • Analizira stil vožnje i upotrebljava te podatke zajedno s informacijama o stanju u prometu u stvarnom vremenu kako bi se maksimalno iskoristila energija za regeneraciju i vožnja na struju te smanjila upotreba motora, a time i goriva.
  • Zahvaljujući neprekidnom prikupljanju podataka, sustav prediktivne učinkovite vožnje s vremenom postaje sve učinkovitiji jer neprekidno uči nove stvari, a smanjuje potrošnju goriva.
  • Sustav je po prvi put predstavljen u novih hibridnim i plug-in hibridnim modelima NX s ugrađenom navigacijom Lexus Link Pro, što je kombinacija koja će se u budućnosti primjenjivati i za druge modele.

 

Osim što jasno pokazuje koliko tvrtka predano radi na učinkovitoj elektrifikaciji, nova tehnologija prediktivne učinkovite vožnje iz tvrtke Lexus radi zajedno s hibridnim i plug-in hibridnim sustavom (PHEV) na smanjenju potrošnje goriva i štetnih emisija.

U proteklih 18 godina Lexus je elektrificirao svoju premium klasu vozila, a sad želi dodatno unaprijediti svoj asortiman kojim prevladavaju modeli s niskim stopama emisije, niskom potrošnjom i hibridnom tehnologijom samostalnog punjenja ili plug-in hibridnom tehnologijom.

Osim što pruža sve već poznate i priznate pogodnosti elektrificiranih vozila kao što su glatka vožnja, dinamične performanse, besprijekorna pouzdanost i niski troškovi održavanja, Lexus aktivno podržava kupce da maksimalno iskoriste sve pogodnosti tehnologija za dobrobit svih vozača i bolji svijet.

Uz pomoć aplikacije Lexus Link odabrana hibridna i plug-in hibridna vozila marke Lexus, koja imaju ugrađen sustav za navigaciju, moći će učiti (pamtiti) redovne rute vozača i njegov stil vožnje, a istovremeno unaprijed tražiti, putem podataka o stanju u prometu uživo, načine kako uštedjeti gorivo. Ekonomičnija vožnja automatski se i lako postiže ako se optimizira punjenje i pražnjenje baterije na hibridnim modelima te ako se upotrebljava hibridni način rada ili način rada samo na struju na vozilima PHEV.

Podaci iz sustava za navigaciju pomažu tehnologiji prediktivne učinkovite vožnje da utvrdi na kojim lokacijama redovno dolazi do naglog usporavanja, pa se u tim situacijama pojačava regenerativno kočenje kako bi se obnovila maksimalna količina energije. Ako se, dok je uključena navigacija, detektira regularno prometovanje, sustav proaktivno puni bateriju kako bi se smanjila upotreba motora u budućnosti kad dođe do zastoja ili prekida prometovanja. Osim toga, tehnologija analizira stanje u prometu i uvjete na cesti, primjerice, detektira radi li se o vožnji uzbrdo ili nizbrdo ili se vozi po gradu ili autocesti, pa u skladu s time prilagođava punjenje i pražnjenje baterije kako bi se osigurala manja potrošnja goriva.

Pametni sustav postaje sve učinkovitiji tijekom upotrebe, odnosno što je veći broj prijeđenih kilometara to je sustav učinkovitiji, a i raspolaže s više podataka koji se potom upotrebljavaju kako bi se omogućila još učinkovitija upotreba elektrificiranog pogonskog sklopa vozila.

Funkcija prediktivne učinkovite vožnje premijerno je predstavljena na najnovijim hibridnim i plug-in hibridnim modelima NX s ugrađenom navigacijom Lexus Link Pro i predviđena se da će ista kombinacija biti primijenjena i za buduće modele vozila marke.