1. Discover lexus
  2. Hrvatskim novinarima predstavljen novi Lexus NX
ODABERITE
LEXUS VIJESTI

HRVATSKIM NOVINARIMA PREDSTAVLJEN NOVI LEXUS NX

Hrvatskim novinarima predstavljen je potpuno novi Lexus NX koji otvara novo poglavlje za marku Lexus. NX je puno više od samo druge generacije Lexusovog luksuznog SUV-a srednje klase. On predvodi nove smjerove u dizajnu, novim pogonskim sklopovima, uključujući prvi Lexusov Plug-in Hybrid model, kao i veliki iskorak u dinamičkim performansama koje pružaju jaču i dojmljiviju vezu između vozača i stroja uz Lexusov pečat vožnje (Lexus Driving Signature).

· Novi NX otvara novo poglavlje za marku Lexus
· Druga generacija luksuznog SUV-a srednje klase uvodi novi dizajn, nove pogonske sklopove, nove tehnologije povezivanja, sigurnosti i praktičnosti te široko unapređene dinamičke performanse
· Prvi Lexusov Plug-in Hybrid model, NX 450h+
· Značajno poboljšanje performansi i učinkovitosti u novom NX 350h zahvaljujući četvrtoj generaciji hibridne električne tehnologije
· 10 godina jamstva na hibridnu bateriju
· Do 10 godina jamstva uz Lexus Relax
· Posebna ponuda povodom predstavljanja u Hrvatskoj

Lexus NX je, također i prvi model s novom multimedijskom platformom koja podiže povezivanje, prikaz podataka i praktičnost na sasvim novu razinu te koristi pogodnosti širenja obuhvata i funkcionalnosti sljedeće generacije sustava aktivne sigurnosti i pomoći vozaču Lexus Safety System+ koji pomaže u izbjegavanju još opsežnijeg niza opasnih situacija i smanjuje opterećenje vozača. Lexus mijenja definiciju segmenta luksuznih SUV-ova srednje klase automobilom koji je temeljito obnovljen – čak 95% dijelova vozila je novorazvijeno.

Novi NX će igrati odlučujuću ulogu u oblikovanju budućnosti marke Lexus u Europi te prema ostvarenju Lexusovih planova rasta. Izvorni NX, predstavljen 2014. godine je postao najprodavaniji Lexusov model, pri čemu je većini kupaca to bio prvi Lexususov automobil. Ovaj potpuno novi model je opremljen i za još veće dosege, u Hrvatsku stiže s novim i poboljšanim elektrificiranim pogonskim sklopovima najboljih performansi i najvećom učinkovitošću u klasi. Osim toga u novom NX-u ugrađen je niz novih tehnologija koje svaku vožnju čine sigurnijom, povezanijom i ispunjenom užitkom.

„Vital x Tech“ je bio koncept kojim je vođen cijeli postupak razvoja novog NX-a: Vital izražava dinamičku okretnost, a Tech predstavlja inovaciju uz napredne tehnologije.

Ovaj pristup je donio značajan napredak, uključujući prvi Lexusov Plug-in Hybrid; iskustvo vožnje koje pruža osjećaj povezanosti i užitka zahvaljujući Lexusovom pečatu vožnje; vozačko mjesto usmjereno na vozača i intuitivno oblikovano zahvaljujući novom oblikovnom konceptu Tazuna; te primjena naprednih tehnologija usmjerenih na sigurnost i praktičnost.

NX je gurnuo u prvi plan velike promjene u Lexusovom pristupu razvoju novog vozila, primjenom digitalnog oblikovanja i računalnih tehnika za pametniju konstrukciju kojom se može postići viša razina osiguranja kvalitete. Istovremeno, vještine ljudske ruke i istančanost uha i oka, predvođene Takumi majstorima, ostaju ključne u dosezanju najviše osjetilne kvalitete. Pojedini elementi razvojnog koncepta su objedinjeni u sloganu „Osjetite više u svakom trenutku“, što je Lexusova krilatica bogate osjetilne i vozne privlačnosti novog NX-a.

Lexusov dizajn ulazi u novo razdoblje evolucije predstavljanjem novog NX-a, ostajući dosljedan svojoj temeljnoj filozofiji L-finesse – primjena pionirskog dizajna i tehnologije, uz finesu. Namjera je bila očuvati avangardni karakter koji se pokazao toliko privlačnim kupcima prve generacije ovog modela, uz korištenje profinjenijeg, zrelijeg i dinamičnijeg dizajnerskog jezika. Ishod je „funkcionalna ljepota“ koja stapa dizajn i performanse radi stvaranja oblika koji pruža poboljšanu aerodinamiku, smanjenu buku i smanjenu potrošnju goriva.

Karoserija sadržava kontraste zaobljenih površina i oštrih uglova, s dinamičnim proporcijama koje izražavaju okretnost i dojam držanja ceste. Zahvaljujući platformi Lexus Global Architecture K (GA-K), postignut je optimalan raspored, što je omogućilo više prostora u kabini i veliku zapreminu prtljažnika.

U usporedbi s prethodnom generacijom NX-a ukupna duljina je povećana za 20 mm, međuosovinski razmak za 30 mm, širina za 20 mm, a visina za 5 mm. Platforma GA-K omogućava veći razmak prednjih (+35 mm) i stražnjih kotača (+55 mm), što pridonosi naglašavanju snažnog stava automobila i omogućava ugradnju naplataka i guma većeg promjera (naplatci 20“ umjesto 18“, odnosno gume promjera 720-740 mm).

Sprijeda, legendarna Lexusova vretenasta maska hladnjaka ima značajniju ulogu u dizajnu. Uspravnija je, što pridonosi boljem strujanju zraka u prostor motora, a više nema kromirani okvir.

Novi NX je prvi model koji se odlikuje Lexusovim novim konceptom uređenja vozačkog mjesta Tazuna, što je pristup koji je po prvi put korišten na konceptnom automobilu Lexus LF-30 Electrified. Preuzimajući ime koje potječe od japanske riječi koja opisuje jahača koji vodi konja koristeći uzde, ovaj koncept se usredotočuje na pružanje vozaču izravnog, intuitivnog nadzora nad vozilom, vodeći se načelom „ruke na upravljaču, pogled na cesti“. Taj koncept podiže kvalitetu iskustva vožnje, dajući vozaču osjećaj samopouzdanja i nadzora nad vozilom i okolinom.