1. Discover lexus
  2. Lexus ES 2023
ODABERITE
POBOLJŠANJA MODELA

LEXUS ES ZA MODELSKU GODINU 2023

  • Novi multimedijalni sustav s navigacijom u oblaku i asistentom „Hey Lexus” koji se glasovno aktivira
  • Sustavi e-Care i Health Check Report za veću bezbrižnost
  • Grijanje i klimatizacija s daljinskim upravljanjem putem aplikacije Lexus Link na pametnom telefonu
  • Model s novom razinom opreme F SPORT Design 
     

Na limuzini više srednje klase Lexus ES uvedena su brojna poboljšanja za modelsku godinu 2023. Sitne preinake u putničkom prostoru pružaju više mogućnosti povezivanja, što je najvažnije kupcima iz premium segmenta automobila, a na većini tržišta u Istočnoj i Zapadnoj Europi u ponudi će biti model s novom razinom opreme F SPORT Design.

Prvi put na tržište plasiran 2018. godine i redizajniran 2021. godine, model ES najpopularnija je Lexusova limuzina, jednako privlačan poslovnim korisnicima i fizičkim osobama. Ono što kupce privlači tom modelu jest vodeća u klasi udobnost i praktičnost, a tome ne odmaže ni novi multimedijski sustav modela ES koji se jednostavno upotrebljava. Posebno dizajniran za lakši pristup informacijama, komunikaciju i upotrebu zabavnih sadržaja, ovaj je sustav brži od svog prethodnika, radi intuitivnije i ima više funkcije. Nove značajke uključuju mogućnost bežičnog povezivanja s pametnim telefonom putem sustava Apple CarPlay (ili putem žičane veze za sustav Android Auto), navigacija u oblaku i glasovno prepoznavanje.

Navigacija u oblaku omogućuje pristup informacijama o stanju na cestama i u prometu u stvarnom vremenu, što omogućuje lakše planiranje putovanja i izbjegavanje gužvi, ali i pristup informacijama o lokalnim cijenama goriva i parkingu. Ako se prekine veza s oblakom, ugrađeni sustav za navigaciju i dalje ima signala1.

Novi ES sad dolazi s ugrađenim glasovnim asistentom „Hey Lexus” koji reagira na glasovne naredbe i omogućuje jednostavnije uspostavljanje telefonskih poziva, upravljanje zvukom i klimatizacijom te surfanje internetom. Prepoznaje 19 različitih europskih jezika, a može prepoznati i odgovarati na informativne komentare.

Dodane su i nove mogućnosti povezivanja nadogradnjom podatkovnog komunikacijskog modula DCM[1], pa vozilo može komunicirati s mobilnim mrežama i internetom. Za još veću bezbrižnost sada je omogućeno povezivanje sa sustavom e-Care. Radi se o usluzi putem koje vozači mogu dobiti savjete, a u rijetkim slučajevima kvara i dijagnostičke podatke o vozilu. Putem sustava e-Care Health Check Report Lexus non-stop prati parametre vozila i šalje zabilježene podatke distributerima. Tako distributer kojeg vlasnik odabere može kontaktirati s vlasnikom i zakazati termin za servis u idealnom intervalu.

Nadogradnjom modula DCM vlasnicima je također omogućen daljinski pristup vozilu ES putem aplikacije Lexus Link na pametnom telefonu. Na taj način mogu na daljinu otključati ili zaključati vrata, uključiti svjetla upozorenja i namjestiti postavke klimatizacije ili grijanja prije ulaska u automobil.

Također, kako bi ES bio još jednostavniji za upotrebu, redizajnirana je središnja konzola u prednjem dijelu putničkog prostora. Tamo se sad nalaze dva držača čaša i bežični punjač izvan kutije ugrađene u konzolu za lakši pristup. A tamo gdje su ranije bila dva USB-A priključka i jedan dodatni ulaz sada je jedan USB-A priključak za reproduciranje zvučnih zapis u visokoj rezoluciji s vanjskih uređaja i jedan USB-C priključak za punjenje tih uređaja.

Ima promjena i u vanjskom izgledu modela ES, s modelom nove razine opreme F SPORT Design. U toj inačici automobil ima crne 19-inče kotače od lake legure, kupcima je za odabir dostupno 10 različitih boja karoserije, a na svakom prednjem braniku nalazi se oznaka F SPORT Design.

Proizvodnja modela Lexus ES, modelska godina 2023., započinje u kolovozu. Istovremeno će se na četiri dodatna tržišta (Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) plasirati novi hibridni model sa samostalnim punjenjem ES 300h.