1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus design awards
  4. Lda mentors
ODABERITE

MENTORI LEXUSOVE NAGRADE ZA DIZAJN

NERI & HU – arhitekti i interdisciplinarni dizajneri

 NERI & HU – arhitekti i interdisciplinarni dizajneri Lyndon Neri i Rossana Hu, suosnivači tvrtke Neri & Hu Design & Research sa sjedištem u Šangaju, diljem svijeta rade na projektima u kojima se isprepliću dizajnerske discipline i pri tome stvaraju nove arhitektonske uzore. Časopis Wallpaper* 2014. godine proglasio je Neri & Hu dizajnerima godine. Godine 2013. primljeni su u američku Galeriju slavnih dizajnera interijera. U tvrtki Neri & Hu vjeruju da je istraživanje ključni dizajnerski alat jer svaki projekt sa sobom nosi vlastiti jedinstveni set kontekstualnih problema. Tvrtka Neri & Hu pruža arhitektonske usluge, usluge uređenja interijera, izrade urbanističkih planova te grafičkog dizajna i dizajna proizvoda. Svjesni su činjenice da suvremeni problemi izgradnje sežu puno dalje od granica tradicionalne arhitekture. Ne slijede ustaljene dizajnerske obrasce već stvaraju vođeni dinamičnom interakcijom iskustva, detalja, materijala, oblika i svjetla.

MAX LAMB – dizajner

Rad Maxa Lamba poigrava se tradicijom radnog ruralnog krajolika – plaža postaje ljevaonica, kamenolom postaje radionica, a posječena stabla tise s imanja Chatsworth postaju predmet i izvorni materijal. Isto toliko očarava ga i grad, a njegova sposobnost prilagodbe i odgovora na različite vrste okolina rezultira dizajnima jedinstvenima u vremenu i prostoru. Max se ne ograničava na jedan materijal ili proces niti ga dizajn zanima kao sredstvo za rješavanje bilo kakve problematike. Umjesto toga, radije istražuje kvalitete svojstvene materijalu kako bi do izražaja doveo njegovu pravu prirodu i ljepotu. Njegove su metode tehnološki i nezahtjevne i zahtjevne, a on je i dizajner i proizvođač, koji surađuje s ljevaonicama i tvornicama u skladu s veličinom i složenosti projekta. Međutim, u načelima koje primjenjuje ipak postoji konstanta – ostaje vjeran materijalu, veliča proces izrade, ljudske mogućnosti, kao i granice.

ELENA MANFERDINI – dizajnerica i arhitektica

Elena Manferdini, osnivačica i vlasnica tvrtke Atelier Manferdini s uredima u kalifornijskom gradu Venice, potpisuje dizajnerske, umjetničke i arhitektonske projekte u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Aziji, uključujući i paviljon Muzeja suvremene umjetnosti u Los Angelesu. Njezina je tvrtka surađivala s međunarodno poznatim tvrtkama, primjerice, Swarovski i Sephora, a radovi su joj predstavljani u stručnim publikacijama i popularnim časopisima poput Elle i Vogue, te u New York Timesu. Trenutačno je predstojnica za magistarske studije na Institutu arhitekture južne Kalifornije, održava međunarodne izložbe i drži mnoga predavanja, a između ostaloga govorila je na sveučilištima MIT, Princeton, Tsinghua i Bauhaus. Nedavno joj je dodijeljena stipendija COLA 2013. kao potpora za stvaranje originalnih umjetničkih djela. Godine 2011. primila je prestižnu godišnju potporu organizacije United States Artists (SAD), a za svoj dizajnerski proizvod Blossom, izrađen za tvrtku Alessi, primila je nagradu Good Design Award.

SNARKITECTURE – umjetnici i arhitekti

Daniel Arsham i Alex Mustonen 2008. godine osnovali su Snarkitecture, kooperativnu i eksperimentalnu djelatnost koja pokriva područja na granici između umjetnosti i arhitekture. Još od studentskih dana na fakultetu Cooper Union u New Yorku dijele strast prema spoju umjetnosti i arhitekture, a prvi posao odradili su za Dior Homme. Naziv Snarkitecture potječe iz maštovite priče Lewisa Carrolla „Lov na Snarka", a tvrtka se bavi dizajnom trajnih arhitektonskih projekata i funkcionalnih objekata novih i maštovitih namjena, pri čemu nastaju čuđenje i interakcija koji ljudima omogućuju neposredno spoznavanje okoline. Snarkitecture pretvara obično u neobično i arhitekturom postiže neočekivane učinke.