1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus design awards
  4. Lda judges
ODABERITE

ČLANOVI ŽIRIJA LEXUSOVE NAGRADE ZA DIZAJN 2017.

PAOLA ANTONELLI – kustosica

Antonelli se Muzeju moderne umjetnosti pridružila 1994., a tamo obavlja funkciju više kustosice u Odjelu za arhitekturu i dizajn i direktorice Odjela istraživanja i razvoja. Predavala je na TED-u, Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i još nekoliko međunarodnih konferencija. Njezin je cilj promicanje razumijevanja dizajna sve dok se njegov pozitivan učinak na svijet u potpunosti ne prepozna i iskoristi. Trenutačno radi na nekoliko izložbi suvremenog dizajna te na knjizi States of Design o raznolikosti i varijacijama danas dostupnih dizajnerskih područja.

ARIC CHEN – kustos

Aric Chen glavni je kustos za dizajn i arhitekturu muzeja M+, novog muzeja vizualne kulture koji se trenutačno gradi u kulturnom okrugu Hong Konga, West Kowloon. Ranije je bio kreativni direktor Pekinškog tjedna dizajna te je 2011. i 2012. godine sudjelovao u ponovnom oživljavanju tog događaja. Chen je bio kustos i organizator brojnih izložbi u muzejima, na bijenalima i drugim međunarodnim manifestacijama, a često objavljuje članke u publikacijama kao što su The New York Times, Monocle, Architectural Record i PIN-UP.

TOYO ITO – arhitekt

Ito je 1965. diplomirao na Odjelu za arhitekturu Sveučilišta u Tokiju. U njegova glavna djela ubrajaju se: Mediateka Sendai; Sveučilišna knjižnica Tama Art, Hachioji; Sveučilište na Tajvanu, Fakultet društvenih znanosti (Tajvan, Republika Kina), medijski kozmos „Minna no Mori" itd. Projekti koji su u tijeku: Narodno kazalište Taichung (Tajvan, Republika Kina), sportski park i atletski teren Aomori Prefectural i drugi. Primio je mnoga odlikovanja, između ostalog nagradu Japanskog instituta za arhitekturu, nagradu Zlatni lav na venecijanskom bijenalu, Kraljevsku zlatnu medalju Kraljevskog instituta arhitekata Velike Britanije i Pritzkerovu nagradu za arhitekturu.

BIRGIT LOHMANN – glavna urednica časopisa designboom

Birgit Lohmann rodila se u Hamburgu, studirala industrijski dizajn u Firenci, a potom se preselila u Milano, gdje živi i radi od 1987. godine. Radila je kao dizajnerica i rukovoditeljica razvoja proizvoda za mnoge talijanske arhitekte i majstore dizajna. Također je radila kao povjesničarka dizajna za ministarstva pravosuđa i međunarodne aukcijske kuće. Kao istraživač i predavač vodila je seminare na temu industrijskog dizajna na brojnim prestižnim međunarodnim sveučilištima. Godine 1999. sudjelovala je u pokretanju digitalnog časopisa designboom, gdje trenutačno obavlja funkciju glavne urednice, voditeljice Odjela za obrazovne programe i kustosice za međunarodne izložbe.

ALICE RAWSTHORN – komentatorica za dizajn

Alice Rawsthorn piše o dizajnu za međunarodno izdanje New York Timesa i časopis frieze. Njezina najnovija knjiga Hello World: Where Design Meets Life bavi se temom utjecaja dizajna na naše živote: u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Govori o dizajnu na globalnim događanjima, poput TED-a i godišnjih okupljanja u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma u gradu Davos u Švicarskoj. Alice živi u Londonu, a predsjednica je kuratorija galerije Chisenhale i suvremene plesne skupine Michael Clark Company te je kustosica galerije Whitechapel. Za svoj doprinos dizajnu i umjetnosti nagrađena je Redom Britanskog carstva

YOSHIHIRO SAWA – kustos

Yoshihiro Sawa diplomirao je inženjering i dizajn na Tehnološkom institutu u Kyotu. Nakon što se tvrtki Toyota Motor Corporation pridružio 1980. godine, bio je na raznim položajima vezanima uz dizajn, poput voditelja Odjela globalnog dizajna Odsjeka za projektiranje. U travnju 2016. postao je izvršni potpredsjednik tvrtke Lexus International.