1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus design awards
  4. Lda finalists 2019
ODABERITE

LDA 2019

LEXUS PREDSTAVLJA SVOJU 12. IZLOŽBU NA MILANSKOM TJEDNU DIZAJNA S TEMOM „VODIMO SVJETLOM”

Lexus čvrsto vjeruje u moć dizajna da promijeni svijet. Već dulje od desetljeća Lexusove izložbe dizajna posjetiteljima Milanskog tjedna dizajna pružaju nevjerojatna iskustva koja odražavaju tu filozofiju.

Ni 2019. nije drugačija, a za ovogodišnju izložbu pod nazivom „Vodimo svjetlom”, Lexus se udružio sa svjetski poznatom dizajnerskom tvrtkom Rhizomatiks. Poznata po svojoj maštovitoj upotrebi tehnologije kojom očarava publiku, tvrtka Rhizomatiks je već 2014. godine surađivala s Lexusom na izložbi umjetnosti i tehnologije „Media Ambition Tokyo”.

Nadahnuta Lexusovom tehnologijom osvjetljenja za budućnost, izložba „Vodimo svjetlom” uvlači posjetitelje u zaigranu i dinamičnu igru svjetlosti u kojoj naizgled bezbrojne svjetlosne zrake ulaze u interakciju s ljudskim likom.

Posjetitelji će također imati priliku pogledati radove šestero finalista Lexusove nagrade za dizajn za 2019. Ovo međunarodno natjecanje u dizajnu pokrenuto je 2013. i namijenjeno perspektivnim dizajnerima iz cijelog svijeta. Nagradom se želi poticati rast ideja koje doprinose društvu pružanjem podrške onima čiji radovi mogu pomoći u oblikovanju bolje budućnosti.

Između 1548 prijavljenih radova odabrani su ovogodišnji finalisti:

Algorithmic Lace, Lisa Marks

3D grudnjak od čipke izrađen po mjeri za preživjele od raka dojke. Ovaj se grudnjak izrađuje po mjeri s pomoću algoritamskog strukturiranja kojim se izrađuje trodimenzionalna čipka. Time se izbjegava dizajn koji stvara nelagodu nakon operacije, omogućujući svakoj ženi da puna samopouzdanja krene u novi početak.

Arenophile, Rezzan Hasoglu

Projekt koji traži novu svrhu široko dostupnom pustinjskom pijesku. Nakon ispitivanja i istraživanja, predloženi su novi proizvodi izrađeni od kompozitnih materijala od pustinjskog pijeska i neotrovnih veziva.

Baluto, Jeffrey E. Dela Cruz

Modularna kuća dizajnirana da izdrži potrese i poplave. Projekt Baluto istražuje stambeni prostor na kopnu koji može izdržati nagli porast razine vode u nizinskim područjima u kojima je glavni problem ublažavanje posljedica poplava.

Green Blast Jet Energy, Dmitriy Balashov

Turbina koja prilikom polijetanja prikuplja mlaz turbine zrakoplova i pretvara ga u energiju. Tu zelenu energiju iz mlaza turbine može se upotrijebiti za razne potrebe zračnih luka.

Hydrus, Shuzhan Yuan

Oprema za hitno zbrinjavanje prolivene nafte na moru koja povećava radnu učinkovitost. Osim što nastoji riješiti jedan problem, oprema Hydrus potiče ljude na nošenje s posljedicama promjena u okolišu.

Solgami, Ben Berwick

Roleta koja proizvodi struju i povećava osvjetljenje unutrašnjosti. Solgami upotrebljava geometriju origamija da bi stanarima stanova omogućila bolju povezanost s vanjskim okruženjem i daje im mogućnost izbora između boljeg osvjetljenja ili proizvodnje struje.

Svi su finalisti imali priliku raditi sa svjetski priznatim dizajnerom kao mentorom na izradi prototipova svojih radova, a zatim svoje prototipove izložiti. Ovogodišnjeg dobitnika glavne nagrade odabrat će žiri svjetski priznatih dizajnera i stručnjaka, a rezultate će objaviti 8. travnja.