lexus wltp hero

UVOD

GLOBALNO USKLAĐENI ISPITNI POSTUPAK ZA LAKA VOZILA (WLTP)

Nova metoda ispitivanja ekonomičnosti potrošnje goriva i emisija.

Od 1980-ih ispitivanja emisija i ekonomičnosti potrošnje goriva novih europskih automobila provodila su se na temelju Novog europskog voznog ciklusa (eng. New European Driving Cycle; NEDC). S 1. rujna 2017. uvedeno je novo ispitivanje, Globalno usklađeni ispitni postupak za laka vozila (eng. Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure; WLTP), koje će kupcima i vlasnicima automobila omogućiti realističnije shvaćanje performansi automobila.

    lexus wltp section nedc to wltp

USPOREDBA NEDC – WLTP: ŠTO SE MIJENJA?

S obzirom na napredak tehnologije vozila i promjene u uvjetima vožnje, zamjenjuje se ispitivanje voznog ciklusa NEDC staro gotovo 40 godina. Kako bi se na precizniji način izračunale i usporedile potrošnja goriva i emisije automobila, novo ispitivanje WLTP-om donosi realističnije uvjete ispitivanja, tako da laboratorijska mjerenja bolje odražavaju cestovne performanse automobila.

EVO ŠTO MOŽETE OČEKIVATI OD ISPITIVANJA WLTP-om:

Ciklus ispitivanja

Dinamička ispitivanja koja su bliža stvarnom ponašanju tijekom vožnje.

Vrijeme ciklusa

Ispitivanje traje 30 minuta, što je povećanje od 10 minuta.

Faze vožnje

Dinamičnije faze: 52 % urbane i 48 % neurbane.

Udaljenost ciklusa

23,25 kilometara, više od dvostruko dulja u odnosu na staru udaljenost.

Prosječne i maksimalne brzine

Prosječna brzina iznosi 46,5 km/h (povećanje od 12,5 km/h), dok je maksimalna brzina povećana na 131 km/h.

Dodatna oprema

U obzir su uzete mogućnosti dodatne opreme (koje utječu na emisiju CO2 i potrošnju goriva).

Promjene stupnjeva prijenosa

Svako vozilo ima različite, a ne fiksne, točke promjene stupnja prijenosa.

Temperature testiranja

Mjerenja se sada vrše pri 23 °C (i vrijednosti emisije CO2 ispravljene su na 14 °C) u odnosu na 20 – 30 °C.

DOŽIVITE VEĆU JASNOĆU

Između rujna 2017. i rujna 2018. sva nova vozila morat će se prilagoditi novom ispitnom postupku WLTP-om (na gospodarska će se vozila primijeniti godinu dana kasnije). Prvi Lexusov model koji će se certificirati prema WLTP-u je RC F i to u četvrtom tromjesečju 2017.

Tvrtka Lexus pozdravlja prelazak na WLTP koji će našim kupcima omogućiti točniju osnovu za izračun ekonomičnosti potrošnje goriva i emisija. Kao vodeća tvrtka u području čiste mobilnosti, proveli smo desetljeća istražujući kako proizvoditi vozila koja manje štete okolišu, proizvodeći tehnologije poput hibridnog pogona koje su dokazale svoju vrijednost pri smanjenju emisije stakleničkih plinova i pomogle nam da postanemo društvo sa smanjenim stopama emisije ugljičnog dioksida.

 •     lexus wltp quote full width
      lexus wltp quote

  „HIBRIDNI POGON SAMA JE SRŽ NAŠEG PROGRAMA POGONSKIH SKLOPOVA I POMOĆI ĆE NAM SMANJITI EMISIJE UGLJIČNOG DIOKSIDA NAŠIH VOZILA DO 2050. ZA 90 % U ODNOSU NA 2010.“

  Dr. Johan van Zyl, Predsjednik i glavni izvršni direktor Toyota Motor Europe
    lexus wltp section everyday tests

SVAKODNEVNA ISPITIVANJA, REALISTIČNI REZULTATI

Zahvaljujući novim ispitivanjima WLTP-om laboratorijska mjerenja bolje će odražavati situacije koje ćete iskusiti tijekom svakodnevnice. To znači da su vrijednosti potrošnje goriva i emisija prikazane za nova vozila mnogo točniji pokazatelji onih vrijednosti koje ćete vrlo vjerojatno sami doseći.

IMATE JOŠ PITANJA?

 • Zašto se vrijednost prema NEDC-u mog automobila iznenada povećala?

  Tijekom prelaznog razdoblja (do kraja 2020.) vrijednosti prema NEDC-u i dalje će se generirati usporedno s vrijednostima prema WLTP-u. Budući da se stari postupak prema NEDC-u više ne može upotrebljavati, propisi nalažu da se vrijednosti CO2 prema WLTP-u prevedu natrag na vrijednosti istovjetne onima prema NEDC-u putem „korelacijske vježbe“. Navedeno će se provoditi ili upotrebom simulacijskog alata koji je osmislila Europska komisija ili putem fizičkog ponovnog ispitivanja, što može rezultirati većim vrijednostima CO2 prema NEDC-u za vaše vozilo jer će one predstavljati ažuriranu verziju NEDC-a (temeljenu na WLTP-u).