1. New Cars
  2. RZ World Premiere
ODABERITE
VOŽNJA JE SVE

SVJETSKA PREMIJERA LEXUSA RZ 450e

Lexus je u travnju 2022. godine predstavio svoj prvi globalno dostupni model baterijskog električnog vozila (BEV). Posve novi Lexus RZ 450e utjelovljuje jedinstveni dizajn Lexus vozila i doživljaj vožnje omogućen naprednom elektrifikacijskom tehnologijom.

LEXUS RZ 450e

NOV NAČIN VOŽNJE

RZ ostvaruje impresivne osnovne performanse pomoću iznimno precizne kontrole okretnog momenta motorom, kao i optimalnog smještaja baterije i motora, čime se dobiva idealna raspodjela mase i izniman odaziv. Ovaj se koncept naziva „The Natural“, a temelji se sustavu DIRECT4 za kontrolu pogonske sile koji upravlja pogonskom silom na prednjim i stražnjim kotačima ovisno o uvjetima vožnje i podloge. Vozilo u vožnji izravno reagira na vozačeve naredbe, čime se dodatno nadograđuje Lexus vozački potpis (Lexus Driving Signature) u pogledu performansi u vožnji.
LEXUS RZ 450e

NAPREDNA KONTROLA

Po prvi su put u Lexusu prisutni One Motion Grip* sustav i tzv. yoke volan koji pospješuju komunikaciju između čovjeka i stroja putem električnih signala, bez ikakvih mehaničkih spona. Ta veza poboljšava kvalitetu i prijenos brzine najvažnijih informacija za vožnju. One Motion Grip ostvaruje impresivne mogućnosti manevriranja vozilom, a performanse ulijevaju povjerenje zahvaljujući preciznim izračunima, pri čemu su eliminirane nepotrebne vibracije guma i kočnica.

*Dizajn „One Motion Grip” još nije u svojoj konačnoj verziji. Njegova primjena očekuje se od 2025.

LEXUS RZ 450e

AUTENTIČNA VOŽNJA S POGONOM NA SVA 4 KOTAČA

DIRECT4, sustav kontrole pogonske sile na svim kotačima koji se po prvi put ugrađuje u Lexus, kao i novorazvijeni eAxle motor velike snage, kontinuirano te iznimno precizno kontroliraju pogonsku silu na sva četiri kotača. Sustav radi ovisno o opterećenju pri kontaktu s tlom, bez obzira na podlogu i uvjete vožnje, kako bi se ostvario fenomenalan doživljaj vožnje u skladu s vozačevim namjerama.  Ključne informacije, kao što su brzina pri skretanju i kut upravljanja, pomažu optimizirati raspodjelu pogonske sile, čime se ostvaruje odlična stabilnost u vožnji.
LEXUS RZ 450e

POSEBNA PLATFORMA

 

RZ 450e koristi Lexusovu prvu posebnu platformu za BEV vozila (e-TNGA) koja značajno unapređuje osnovne performanse vozila te pruža uzbuđenje i radost u vožnji. Ova platforma omogućuje visoke razine stabilnosti i udobnosti u vožnji s obzirom na to da je baterija smještena ispod podnice vozila, kao i na nisko težište i moment inercije.

OSOBNO DOŽIVITE RZ 450e

ELEKTRIFICIRAN IZNUTRA I IZVANA

Obratite pažnju na uzbudljivi novi dizajn i revolucionarne funkcije modela RZ 450e.

LEXUS RZ 450e

JEZIK DIZAJNA SLJEDEĆE GENERACIJE

Dizajnersko rješenje izražava konstantno ubrzavanje i osjećaj okretnog momenta jedinstvene za BEV vozila. S obzirom da nema motora s unutarnjim izgaranjem, promijenjene su funkcionalne potrebe u odnosu na prednji dio vozila te je Lexusu predstavljen izazov kreiranja novog vizualnog identiteta usvajanjem „vretenastog“ dizajna karoserije. Interijer je inspiriran dinamičnim performansama BEV vozila te ostavlja dojam čistoće i okretnosti. Tu je i osjećaj elegancije i visokokvalitetne izrade, premda je prostor prvenstveno osmišljen funkcionalno.
LEXUS RZ 450e

JEDINSTVENO ZVUČNO OKRUŽENJE

Zvukovi u kabini prenose uzbuđenje u vožnji pokretanjem dijaloga između automobila i vozača. Inženjeri su uskladili zvučne frekvencije s brzinom vozila i razinama zvuka prilikom dinamičnih radnji kao što je ubrzavanje. Ton i karakteristike prijenosa zvukova pogonskog agregata ugođeni su za užitak. Vodi se računa i o tihosti, kako bi boravak u kabini bio maksimalno ugodan. 
LEXUS RZ 450e

KOMFOR I ELEGANCIJA

Omotenashi filozofija prisutna je u svim dijelovima kabine modela RZ, a radi se o minimalističkom, a ujedno i luksuznom okruženju. Tečna forma proteže se od armature ispod vjetrobrana te se preko vrata spaja s nisko postavljenom instrumentnom pločom, dok jednostavne obloge vrata i konzola ostavljaju dojam otvorenosti. Kombinacijom čistog i modernog prostora te jednostavnih površina s naglaskom na teksturu izražava se ugodan osjećaj slobode. Na stražnjim sjedalima na raspolaganju je obilje prostora zahvaljujući  dugom međuosovinski razmaku, a ima i puno prostora za glavu pa putnici imaju još veći osjećaj prostranosti. Tu je i panoramski krov koji jača osjećaj otvorenosti i širenja od prednjeg prema stražnjem kraju vozila. 
LEXUS RZ 450e

ČIST AMBIJENT

Ambijentalna rasvjeta pruža bogat doživljaj vožnje. Preporučenih 14 boja predstavljaju emocije i osjećaje koji se doživljavaju prilikom promatranja prirodnih ljepota. Ovdje se po prvi put predstavlja In-ei rasvjeta koja mijenja boju svjetla projiciranog na ukras na vratima prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, čime se u prostoru unutrašnjosti stvara nova atmosfera.

*Dizajn „One Motion Grip” još nije u svojoj konačnoj verziji. Njegova primjena očekuje se od 2025.

LEXUS RZ 450e

PONUDA BOJA

Dostupno je šest boja karoserije, uključujući Ether Metallic boju koja simbolizira performanse BEV vozila, kao i Sonic Copper, Lexusovu najnoviju metalik boju. Vozilo je dostupno i u dvobojnoj izvedbi, gdje se crna boja proteže od prednjeg kraja vretenaste karoserije do gornjeg poklopca i krova. Ovo novo ruho daje modernu notu koja ističe vretenastu karoseriju modela RZ.

RZ je razvijen s ciljem kreiranja jedinstvenog Lexus BEV vozila koje pruža osjećaj sigurnosti u vožnji, ugodno je na dodir te uzbudljivo za vožnju“.


Takashi Watanabe, glavni inženjer, Lexus Electrified Lexus International

LEXUS RZ 450e

NIŠTA NIJE PREPUŠTENO SLUČAJU

RZ koristi najnoviji sigurnosni sustav Lexus Safety System + koji se temelji na uvjerenju da je važno brže razvijati napredne sigurnosne tehnologije svjetske klase i ugrađivati ih u što veći broj vozila. Nova funkcija pomoći u vožnji Proactive Driving Assist pruža podršku u svim situacijama i ostvaruje optimalnu kontrolu na temelju uvjeta vožnje povezanih s vozačevim monitorom, čime se dodatno doprinosi sigurnosti i zaštiti u vožnji. Među funkcijama je i predsudarna zaštita za detekciju vozača koji gleda u stranu ili tone u san za volanom, kako bi ga se dovoljno rano upozorilo. 
LEXUS RZ 450e

TEHNOLOŠKA EVOLUCIJA

Središnji zaslon koristi velik dodirni ekran, uz mnoštvo funkcija integriranih u meke prekidače unutar zaslona. Pomno se pazilo na veličinu, oblik, raspored prekidača, kao i na način prikazivanja informacija na zaslonu. Time je omogućeno ostvarivanje optimalnih oblika i rasporeda za intuitivno upravljanje, s time da se vodilo računa i o učestalosti korištenja pojedinih funkcija.
LEXUS RZ 450e

STVOREN ZA MOBILNU TEHNOLOGIJU

Satelitska ažuriranja omogućuju stalne nadogradnje najnovijim softverom. Nove se funkcije dodaju i nakon kupnje vozila, čime se poboljšavaju performanse vozila te mu se omogućuje da se razvije u sigurnije i zaštićenije vozilo opremljeno najnovijim tehnologijama za pomoć vozaču. Pametni telefon može se koristiti kao digitalni ključ za vozila opremljena ovom funkcijom. Pomoću pametnog telefona mogu se otključavati i zaključavati vrata te se može pokrenuti motor bez korištenja ekrana. Jednim pametnim telefonom može se kontrolirati više vozila ako su sva registrirana za isti digitalni ključ. 
LEXUS RZ 450e

POUZDANOST NA SVAKOM PUTOVANJU

Baterije velikog kapaciteta predviđene isključivo za BEV vozila, elementi poluvodiča od silicijevog karbida u inverteru, kao i primjena tehnologija za smanjivanje gubitaka, doprinose povećanom dometu vozila s jednim punjenjem, a procjenjuje se da iznosi 400 km. Velika snaga punjenja zadovoljit će potrebe kupaca u svim zemljama. RZ-ov sustav grijanja baterije omogućuje da se baterije brzo napune čak i u zimskim uvjetima te u hladnijim predjelima. Unaprijeđena tehnologija kontrole baterije osigurava najvišu razinu održavanja kapaciteta baterije u svijetu (90% ili više nakon 10 godina) te kupcima dugoročno omogućuje bezbrižnu vožnju.