LF 1 Limitless Hero

KONCEPTNI AUTOMOBILI

LEXUSOV MODEL LF1 LIMITLESS KAO NOVI VODEĆI LUKSUZNI CROSSOVER

Potpuno novi koncept prvi je puta predstavljen na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila. DETROIT – 15. siječnja 2018. – Poput rastaljenog metala koji vještim kovanjem dobiva oblik profinjenog japanskog mača, i linije Lexusovog koncepta LF1 Limitless kriju potencijal za stvaranje budućeg izgleda vodećeg luksuznog crossovera.
Lexus je segment luksuznih crossovera osnovao prije dva desetljeća, kada je u Detroitu svijetu predstavljen model RX 300. Taj je model i dalje najprodavaniji luksuzni crossover unatoč gotovo 50 drugih konkurenata koji su se do današnjeg dana pojavili u tom segmentu.
Sada, Lexusov koncept LF1 Limitless predstavlja novu vrstu luksuznih vozila: vodeći crossover. Kao spoj visokih performansi i beskrajnog luksuza, Lexusov LF1 Limitless pravi je predstavnik tehnologije, inovacija i najnovijih dizajnerskih dostignuća koji dolaze iz Lexusa.
Zahvaljujući svojem neograničenom potencijalu i mogućnostima, ovaj konceptni automobil savršeno će se uklopiti u razne životne stilove naših kupaca. K tome, na raspolaganju je široki izbor pogonskih sklopova. Koncept LF1 dostupan je u varijanti pogona na gorivne ćelije, hibridnog pogona, kao plug-in hibrid, benzinskog pogona, pa čak i potpuno električnog pogona. Do otprilike 2025. svaki će Lexusov model u svijetu biti dostupan ili kao isključivo električni model ili će imati opciju električnog motora.
    LF 1 Limitless Img3

LF-1 LIMITLESS CONCEPT

PROJEKTNI JEZIK

Inovativni duh modela LF1 nastao je u dizajnerskom studiju CALTY Design Research u Kaliforniji. Dizajn počiva na jednostavnom, a ipak elegantnom dizajnerskom konceptu nazvanom rastaljena katana. Vizualno, dizajn ujedinjuje živopisne oblike rastaljenog metala i oštre bridove tradicionalnog japanskog mača. Vizija pretvorbe jednolične, tečne mase u čvrsti oblik sječiva poslužila je kao inspiracija za profinjen, a ipak energičan dizajn modela LF1 Limitless.

    LF 1 Limitless Img4b
    LF 1 Limitless Img4

OVO JE NAŠA VIZIJA NOVE VRSTE VODEĆEG VOZILA SA SVIM ODLIKAMA CROSSOVERA BEZ KOMPROMISA U POGLEDU PERFORMANSI I LUKSUZA TIPIČNIH ZA DANAŠNJE VRHUNSKE MODELE LIMUZINA

rekao je Kevin Hunter, predsjednik Uprave tvrtke CALTY Design Research Inc
„Koncept LF1 Limitless obogaćen je maštovitim tehnološkim rješenjima, a zbog poboljšanog iskustva vožnje za vozača i putnike još ćete ga više voljeti.” - Kevin Hunter, predsjednik Uprave tvrtke CALTY Design Research Inc.
Kao prvo, savršenih je proporcija. Izrazito naglašena veličina nadzorne ploče u odnosu na osovinu Lexusovom modelu LF1 daje sportski izgled koji podsjeća više na klasične GT automobile nego na karavane. U kombinaciji s kabinom postavljenom duboko u šasiju s pogonom na stražnje kotače i agresivnim 22-inčnim kotačima jedva vidljivima ispod izbočenih blatobrana, model LF1 ima markantan nastup koji već na prvi pogled otkriva o kakvim se performansama ovdje radi. Niska linija krova i povišena visina podvozja još više naglašavaju da se radi o crossoveru dizajniranom za praktične performanse.
Kao i na ostalim Lexusovim modelima, vretenasta rešetka dominira vanjskim izgledom modela LF1. Ovdje je ona još dotjeranija, a zahvaljujući detaljima čini se da vretenasti uzorak započinje na stražnjem dijelu vozila te se proteže sve do prednjeg dijela vozila. Sama rešetka trodimenzionalnog je dizajna s bojama razvijenima u dizajnerskom studiju CALTY. Nabori koji se šire od središnjeg simbola sugeriraju magnetsko djelovanje koje oblikuje metalne elemente. Umjesto kroma, prvo što ćete vidjeti na modelu LF1 bit će LED osvjetljenje kojim je rešetka okružena.
„Lexusovi modeli poput modela RX doprinijeli su popularnosti kategorije luksuznih terenaca diljem svijeta. Ovaj novi koncept crossovera odraz je budućnosti u kojoj se izrazita dinamičnost i praktičnost spajaju s uzbudljivim i emotivnim dizajnom koji, nadamo se, ispunjava očekivanja od ove kategorije automobila”, rekao je Yoshihiro Sawa, predsjednik Uprave tvrtke Lexus International.
Gledano s bočne strane, model LF1 ima jasno definiranu liniju koja spaja prednji i stražnji dio vozila, počevši od linije blatobrana koja se proteže od poklopca motora pa sve do donjeg dijela D-stupa. Ta se linija suprotstavlja kompleksnijim površinama ispod nje poput širokog, oštro naboranog prednjeg blatobrana koji pak prelazi u uglađenu liniju prednjih vrata s dubokim valovitim urezom. Od tamo se karoserija suptilno proteže prema stražnjem dijelu vozila gdje zaokružuje stražnji kotač te tako modelu LF1 daje oblik boce Coca-Cole koji podsjeća na klasične sportske automobile.
Dvodijelni spojler dominira izgledom stražnjeg dijela krova Lexusovog modela LF1, ali zapravo svaki centimetar stražnjeg dijela obiluje zanimljivim oblinama i detaljima. Predivno oblikovani otvori na svakom kutu možda izgledaju kao ispušni otvori, ali zapravo se radi o odušcima za zrak koji struji pored stražnjih kotača. Izbočine iznad kotača čvrsti su potpornji za lijepo oblikovana stražnja svjetla koja nadilaze okvire metalne karoserije. Iznad svjetala nalazi se velika staklena površina koja se proteže širinom stražnjih sjedala i putnicima zahvaljujući dvodijelnom spojleru omogućuje nesmetan pogled na krajolik.
    LF 1 Limitless Img6

LF-1 LIMITLESS CONCEPT

LUKSUZNI UDOBNOST

Namjera dizajnerskog studija CALTY bila je stvoriti kabinu u kojoj će svaki putnik moći uživati u udobnosti prožetoj luksuzom. Model LF1 u skladu je s japanskom tradicijom omotenashi, što znači gostoprimstvo, te srdačno ugošćuje svakog putnika u vozilu. Dizajn kokpita odlikuje se nedostatkom analognih gumba i tipki koji vozaču odvraćaju pozornost u korist upravljačkih kontrola kojima se upravlja dodirom i minimalističkog zaslona odmah ispred vozača, koji omogućuju vozaču da se usredotoči na radnju koju obavlja. Prostor za suvozača mnogo je otvoreniji, s još manje upravljačkih kontrola i širokom nadzornom pločom čistih linija. Sjedala putnika u stražnjem dijelu vozila ista su kao ona u prednjem dijelu, prostor za noge može se proširiti, a na raspolaganju su im i individualni zasloni za prilagođavanje opcija klima-uređaja ili sustava zabave.

Unutarnji obrub dotjeran je metalnim premazom koji je savršena mješavina ružičasto-zlatno i bakrene boje, slične boji eksterijera, ali u matiranoj varijanti koja unosi osjećaj topline. Naglašeni detalji oko ploče s instrumentima i na upravljaču još više obogaćuju vozačev doživljaj kokpita. Dodatni detalji od metala koji prožimaju unutrašnjost suprotstavljaju se tamnosmeđem kožnom obrubu i sjedalima prekrivenima perforiranom kožom boje bijelog šifona.
Dojam unutrašnjosti dodatno je upotpunjen osvjetljenjem. Pritiskom na GUMB ZA POKRETANJE pokreću se dramatični svjetlosni efekti ambijentalne rasvjete ovisno o odabranom načinu vožnje. Za još diskretniji efekt, sitne perforacije u drvenom obrubu vrata omogućuju prodiranje neizravnog raznobojnog svjetla minijaturnih LED žarulja te tako upotpunjuju efekte izravnog svjetla na stropu.
Luksuz modela LF1 upotpunjen je tehnologijom koja vozaču na raspolaganje stavlja dodatne mogućnosti. Primjerice, tu je način rada „Chauffeur” modela LF1 koji omogućuje upravljanje bez ruku zahvaljujući upravljanju, kočenju, ubrzanju, svjetlima i signalima s „by wire” tehnologijom.
Kako bi za vrijeme dinamične vožnje vozačeva pozornost ostala na cesti, sve upravljačke kontrole pogonskog sklopa i prikazi načina rada nalaze se na upravljaču. Rezultat je uglađena, bezbrižna vožnja s maksimalnom učinkovitošću i smanjenim rizikom od nesreća.